MEKH: sikeres volt a származási garanciák első hazai tőzsdei aukciója

A származási garanciák első hazai tőzsdei aukcióján 664 gigawattórányi villamosenergia-tanúsítvány kelt el, ez több mint 97 százaléka a tőzsdére bocsátott mennyiségnek – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

A származási garancia tanúsítványokat a villamos energia eredetének igazolására használják Európában.
A tájékoztatás szerint a MAVIR június 14-én a jogszabályi előírások alapján a HUPX felületén értékesítette a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) támogatott villamos energiához kapcsolódó tanúsítványokat. A közleményben felidézik, hogy a MEKH 2014. január 1-je óta végzi a származási garanciák felügyeletét, és üzemelteti a származási garanciákat tartalmazó elektronikus számlarendszert. A MEKH javaslatai alapján megszületett, 2021-ben kihirdetett jogszabály szerint a KÁT-rendszerben értékesített villamos energiához tartozó származási garanciákat a MAVIR 2022. júniusától aukción köteles értékesíteni, a bevétel pedig a KÁT-rendszer működtetésének költségeit csökkenti – írják a közleményben. Részletezik, hogy az első aukción a 2022. január-márciusi villamosenergia-termeléshez kapcsolódó, összesen mintegy 679 gigawattóra származási garanciát hirdették meg, ebből 509 gigawattórányi – a februári és márciusi termeléshez kapcsolódó – származási garancia már az úgynevezett EECS-rendszernek is megfelelő, exportképes tanúsítvány volt.

Az EECS szerinti származási garanciák teljes mennyisége, illetve a januári termeléshez kapcsolódó tanúsítványoknak a 91 százaléka, csaknem 664 gigawattóra talált gazdára. A következő aukciót június 27-én tartják, ekkor a 2021. június-decemberi KÁT villamosenergia-termeléshez kapcsolódó származási garanciákat értékesítik. Ezt követően az előzetes tervek szerint negyedévente lesznek ilyen aukciók – tájékoztatott az energiahivatal. Az aukcióval kapcsolatos részletesebb információk elérhetőek a HUPX honlapján.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.