Mekkora egy tonna szén-dioxid? ( + videó )

Ha csak számokat, mennyiségeket hallunk, nehezen tudjuk elképzelni, hogy az mekkora lehet a valóságban.

Éppen ezért a művész Alfio Bonanno és Christophe Cornubert építész demonstrációként létrehozták egy tonna szén-dioxidot fizikai megfelelőjét. Ez az összeg, melyet egy átlagos ember termel egy hónap leforgása alatt. Hatalmas szám, ugye? Az alkotás egy kocka, melynek négy lapja projektor és mely egy tavon lebeg a koppenhágai Tycho Brahe Planetárium előtt.

A struktúra tükrözi egy átlagos városlakó havi kibocsátását. Míg egy dán egy hónap alatt szabadít ennyi szén-dioxidot a légkörbe, egy amerikai állampolgárnak mindehhez 2 hétre van szüksége.

A művészet és az építészet úttörő technológiájának köszönhetően a szén-dioxid kocka fizikai valójában vezetők és helyiek számára is érthetőbbé teszi egy személy szén-dioxid kibocsátását.
A Koppenhágai Klímakonferencia december 7-én, hétfőn kezdődik. Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök még novemberben a világ 191 vezetőjének küldött meghívót – szerdáig 98 állam- és kormányfő jelezte részvételét.
Dániában december 18-áig tanácskoznak a világ vezetői. Környezetvédők szerint ez az utolsó esély egy olyan megállapodás létrehozására, mellyel megelőzhetőek lennének a klímaváltozás katasztrofális következményei.

Ajánlott tartalom

AM: megvalósult a Pannon homoki élőhelyek ökológiai állapotának javítása

Az elmúlt európai uniós ciklusban leginkább a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásából országszerte 40 milliárd forint keretösszeggel, több mint 90 beruházással, mintegy 100 ezer hektár területen valósítottak meg élőhely-rekonstrukciós feladatokat a hazai nemzeti park igazgatóságok - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca természetvédelemért felelős államtitkára kedden, Tápióbicskén.