Mekkora kárt okozott Irén? (képek)

Az első becslések szerint a vártnál kisebb károkat okozott a trópusi viharrá szelídült Irén hurrikán, amely a hét végén söpört végig az Egyesült Államok keleti partvidékén.

A biztosítással fedezett kár értéke 2-3 milliárd dollár között alakulhat, a teljes kár pedig hétmilliárd dollár körül lehet a Kinetic Analysis Corp. tanácsadó cég becslése szerint. A vihar így csekély hatással lesz az Egyesült Államok 14 ezer milliárd dollár nagyságú gazdaságára, a biztosítók költsége pedig meg sem közelíti a legutóbbi hasonló esemény, a térségen 2003-ban végigvonult Isabel hurrikán okozta károk után fizetett hatmilliárd dollárt. Ugyanakkor a hosszabb távú hatások felmérése hónapokig tarthat – figyelmeztetnek szakértők. A végső mérlegbe egyebek között a vállalkozások elmaradt hasznát és a közlekedési fennakadások okozta kiesést is be kell kalkulálni, a károk elhárítása és az újjáépítés azonban lendületet adhat az utolsó negyedévre a gyengén teljesítő amerikai gazdaságnak.

iren
Az Irén hurrikán szombaton érte el az Egyesült Államok keleti partvidékét, Észak-Karolina államban, majd tovább vonult Washington, New York és Boston felé. Az időközben trópusi viharrá lefokozott Irén vasárnap hagyta el az Egyesült Államok területét. Az érintett területen termelik meg a hazai össztermék (GDP) 16 százalékát, a régió a teljes amerikai munkaerő 14 százalékának ad otthont. A természeti csapások az idén eddig 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.

iren

Ajánlott tartalom

Ez a világ legzöldebb fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.