Meleg, néhol zivataros húsvét

Egyre közelebb vannak a húsvéti ünnepek – mire számítsunk a hosszú hétvégén?

Igazán nem lehetett okunk panaszra az előző napokat illetően, már ami az időjárást illeti: egy hatalmas anticiklonnak köszönhetően napok óta kellemes, az átlagosnál több fokkal melegebb, már-már kora nyárias idő uralkodik hazánk felett írja az idokep.hu. Zavaratalan napsütés, madárcsicsergés, virágzó fák és növények csábítják a természetbe az egy kis szabad idővel rendelkezőket, és egy-egy séta után úgy érezhetjük, újult erővel töltődtünk fel a Nap jótékony sugarainak köszönhetően. Holnap már elkezdődik a hosszú hétvége, mely a húsvét hétfővel lesz teljes, nem csoda, ha felmerül bennünk a kérdés: vajon megmarad ez a szép idő az ünnepek alatt is?

Nos, ami a hőmérsékleteket illeti, egy jó pár napig még marad a 22-25°C-os délutáni csúcshőmérséklet, a jövő hét elején esnek vissza pár fokkal, az ilyenkor megszokottra a maximumok. Emellett a reggelek is viszonylag enyhének ígérkeznek, csupán néhány kisebb körzetben lehet csípősebb a hajnal. A hétvégén az előzőekhez képest több helyen, és erőteljesebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, melyekből elszórtan (szombaton inkább nyugaton és északkeleten, vasárnap északon és a középső országrészben, míg hétfőn a főváros térségében, délnyugaton, valamint északkeleten) kell majd záporokra, zivatarokra számítani – kissé változékonyabbra fordul tehát az időjárás.

Ami a szelet illeti, szombaton a Dunántúlon többfelé megélénkül a délies légmozgás, hétfőn pedig keleten és a Kisalföldön kísérheti egy-egy élénk lökés a szelet, ezt leszámítva viszont nagy széltől nem kell tartanunk. A zivatarokat viszont ettől függetlenül átmeneti szélerősödés, egy-egy viharos lökés is kísérheti. Igaz ugyan, hogy egy kicsit eseménydúsabb napok következnek, de a jó hír tehát, hogy marad a kellemes, frontmentes idő a hosszú hétvégén is, így bátran tervezhetünk szabadtéri programokat, kirándulásokat, és végre talán azok is kikapcsolódhatnak, akiknek eddig nem volt alkalmuk élvezni a napsütéses, verőfényes tavaszt. Azért az esernyőt ne felejtsük otthon, ne érjen meglepetésként, ha a locsolók mellett a felhőkből is kapunk egy kis vizet a nyakunkba.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.