Mely országok hiányoznak a klímacsúcsról?

Az éghajlatváltozás globális probléma, mellyel szembe kell nézni, de a koppenhágai csúcsra meghívott 192 ország listájából kimaradt pár lényeges játékos, aki fontos lehet a vitában. Kik ők és miért nincsenek ott az üléseken?

A Vatikán: A legkisebb nemzetközileg elismert ország nem hivatalos ENSZ tag. Mikor éghajlatváltozásról van szó, a Vatikán nem jelent problémát. Benedek pápa komolyan veszi a környezetvédelmi kérdéseket, beszédeiben pedig a Vatikánt egyfolytában a világ első szén-dioxid-semleges országaként emlegeti. Lenyűgöző, igen, de az ország kis mérete kizárja azt, hogy egy nagy része legyen a megoldásnak. Kivéve talán egyféleképp: ha a konferencián patthelyzet alakul ki, a tárgyalók a vallás felé fordulhatnak.

Tajvan: a világ nagy része úgy véli, hogy Tajvan független ország, még akkor is, ha néhány nagyobb hatáskörrel rendelkező ország (többek között az Egyesült Államok) nem így gondolja, főleg nyilván politikai okokból. Mivel nem ENSZ-tagállam, Tajvan érdekeit Kína képviseli. Bár meg kell említeni, Tajvan sokkal inkább elkötelezett a kibocsátás csökkentésének érdekében, mint Kína, így érdekesen lesznek az érdekek összehangolva. Tajvani vezetők részt fognak venni a konferencián, bár hozzászólásaik korlátozva lesznek. Abban reménykednek, hogy más vezetőkkel együtt segíthetik Tajvan stabilitását.

Taipei

Grönland: Az ember azt hinné, hogy a Grönlandnak, ott fenn, a világ tetején volna némi hozzászólása az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásával kapcsolatban, melyek szépen olvasztják a jeget. A probléma az, hogy Grönland a közelmúltban, ez év júniusában vált független országgá, tehát nem ENSZ tag. De Grönland és Dánia partnerkapcsolatának hála a jó dán házigazda képviseli Grönland érdekeit is. De egy ilyen erős kérdés ügyén, hogy miért ül kinn a hidegben, az még mindig furcsa egy kicsit.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.