Melyik a legkárosabb iparág?

Az ázsiai széntüzelésű energiafejlesztés és a dél-amerikai szarvasmarha-tenyésztés a legkárosabb vállalkozások a természetre nézve. Ez a lényege annak az ENSZ által támogatott jelentésnek, amely szerint e vállalkozások rejtett költségei jóval meghaladják bevételeiket.

Az alapvető áruk globális előállítása egy év alatt 7,3 billió dolláros kárt okozott a természetben. Ez áll abban a jelentésben, amely arról készült, hosszú távon hogyan hat és mi az ára a környezetszennyezésnek, a vízhasználatnak, az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a hulladéktermelésnek.

Az Ázsiában, elsősorban Kínában folytatott széntüzelésű energiafejlesztés a becslések szerint egy év alatt 443 milliárd dolláros bevételt hozott, ám 452 milliárd dolláros kárt okozott a természetben. Ez az összeg nagyrészt a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátása és az emberi egészségre káros levegőszennyezés okozta károk számszerűsítésével állt elő.

A lista második helyén a Dél-Amerikában, elsősorban az amazonasi esőerdő megtisztított területein folytatott szarvasmarha-tenyésztés áll. Ez a becslések szerint évi 353 milliárd dolláros természeti kárt okoz, nagy részt a vízellátó hálózatra gyakorolt nyomás és a fakitermelés miatt. Harmadik helyre az észak-amerikai széntüzelésű energiafejlesztés került, közvetlenül megelőzve a dél-ázsiai búza- és rizstermesztést – ismertette a lista további szereplőit a jelentés. Az ENSZ által támogatott tanulmány a The Economics of Ecosystems and Biodiversity (Az Ökoszisztémák és a Biodiverzitás Gazdaságai, TEEB) elnevezésű globális kezdeményezés keretében született.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.