A nemzeti parkok ezentúl árulhatják saját márkás termékeiket, és ökoturisztikai tevékenységből is kiegészíthetik bevételeiket. A nemzeti parkok alapító okiratának módosítását Fazekas Sándor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban tett látogatásakor jelentette be.

Melyik a legnépszerűbb nemzeti parkunk?

A nemzeti parkok ezentúl árulhatják saját márkás termékeiket, és ökoturisztikai tevékenységből is kiegészíthetik bevételeiket. A nemzeti parkok alapító okiratának módosítását Fazekas Sándor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban tett látogatásakor jelentette be.

E terület egyik nyári különlegessége a virágzó levendulamezők látványa, melyek megcsodálására invitált a miniszter honi értéktúráján. Nemzeti parkjaink világszínvonalúak, mégsem elég ismertek, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium kampányt indított a nemzeti parkok népszerűsítésére. Fazekas Sándor miniszter ebben az évben végigjárja mind a tíz nemzeti parkunkat, a Balaton-felvidéki a hatodik állomása a látogatás sorozatnak. Egyedülálló érték, igazi kuriózum a Tihanyi-félszigeten ilyentájt virágzó őslevendulás. Az Apáti-hegy déli oldalán 1924-ben kezdték a levendulatövek telepítését, az itt termett növény olaja Európa-szerte híres volt, minősége túlszárnyalta a francia ültetvényekét. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének központjában, Tihanyban tavaly nyílt meg a Levendula Ház, ahol helyi termékekkel kínálják a vendégeket.

Magyarország első tájvédelmi körzetét a Tihanyi-félszigeten hozták létre 1952-ben. Területe 1562 hektár, amelyből fokozottan védett 195 hektár. Az 57 hektáron elterülő nemzeti park magában foglalja a Balaton-felvidéki régió mellett a Kis-Balaton területét. Ez az ország egyik legjelentősebb és leglátogatottabb turisztikai területe, hazánk természeti szépségekben egyedülállóan gazdag vidéke. Nagy vonzereje és ismertséget adó kincse a Balaton. A természeti látnivalók az évmilliókkal ezelőtti szeszélyes vulkáni tevékenység miatt sajátosak, ilyenek például a tanúhegyek. A Balaton északi partján húzódó, 1-15 km szélességű sávban kijelölt nemzeti park a Tihanyi-félszigettől a Kis-Balatonig öt nagyobb tájegységet érint. A tófelszín, a mocsárvilágok, a síkságok és medencék, valamint a vulkáni eredetű talajok és a víz által felerősített, mégis megszelídített napsütés gazdag flórát, faunát nevelt a vidéken. Kicsiny területeken sajátos növény- és állatvilág tenyészik erre, fokozottan védett növények élveznek oltalmat: a cselling, a cifra kankalin, a bangók, a mocsári kardvirág – több mint 200 növényfaj és több száz állatfaj. A vulkanikus bazalthegyek jellegzetes formájukkal rajzolnak sajátos tájképet. Ismertek az aszófői Farkó-kő, a Tihanyi-félsziget Fehér partja, a gejzírkúpok, víznyelők, barlangok. Az épített környezet, a kultúrtáj is különleges, a magyarok és a turisták is nemrégiben fedezték fel a népszerűvé lett balatoni fürdőhelyeken túli értékeket.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.