Mennyi adót kell fizetni a napelemek után?

Jó hírt kaptak, a már meglévő napelemes rendszerrel rendelkező tulajdonosok.

2021. június 10. óta adómentes a háztartási méretű kiserőművek tulajdonosainak, üzemeltetőinek bevétele. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek nem kell adóznia a bevétel után, ha például a házára telepített napelemes rendszerrel több energiát termel, mint amennyit felhasznál, és a hálózatba feleslegként visszatáplált energiát a villamosenergia-kereskedő megtéríti neki. Háztartási méretű kiserőmű az olyan villamos energiát termelő berendezés, ami kisfeszültségű, otthoni hálózatra csatlakozik, és csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kilovoltampert (kVA). Ha a magánszemély a villamos energia értékesítéséből származó bevételt nem egyéni vállalkozói tevékenység keretében aktív felhasználóként, vagy energiaközösség tagjaként szerzi, akkor az legfeljebb évi 12 000 kilowattóráig (kWh) adómentes.

Az adómentes értékhatárt meghaladó bevételből a kifizetőnek – ez esetben a kereskedőnek – nem kell adóelőleget megállapítani és levonni. A kifizető a magánszemélynek kifizetett adóévi összegekről a következő év január 31-ig egy külön összesítő igazolást állít ki, amiben feltünteti az értékhatár alatti és az azt meghaladó bevételrészt is, és erről a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is elektronikus úton adatot szolgáltat. Ha a villamos energiát értékesítő magánszemély az értékhatárt meghaladó bevételt szerez, akkor eldöntheti, hogy

  • az értékhatáron felüli bevételrészt tekinti jövedelemnek, vagy
  • az éves bevétel egészéből az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó költségelszámolási szabályok, vagyis a 10 százalékos költséghányad, vagy tételes költségelszámolás alkalmazásával állapítja meg a jövedelmet.

A magánszemélynek a jövedelmet az éves személyijövedelemadó-bevallásában kell bevallania, és az adót a bevallási határidőig kell megfizetnie. A fenti időpontot megelőzően megszerzett bevétel adókötelezettségét az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani.

 

Forrás: nav.gov.hu

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.