Mennyi energia érkezik a Földre?

2011-ben indult el a Suomi National Polar-orbiting Partnership (NPP) program, hogy felmérje a Föld környezeti tényezőit, írja az inhabitat.com.

A műhold fejlesztésében partnerséget vállat a NASA, a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA), és az Amerikai Védelmi Hivatal (DOD). Mindhárom szervezet saját különleges tudását fektette a projektbe, hogy létrehozza a sokoldalú szatellitet. A műhold ma már teljesen készen áll a fellövésre, hogy aztán megkezdhesse fontos megfigyelő munkáját. A szatellit a Föld éghajlatát, felhőzetét, óceánjait és növényzetét fogja vizsgálni, hogy ezek függvényében megfigyelhesse a bolygón zajló természeti folyamatokat és azok változását. „A NPP által biztosított fejlett adatokat a NOAA életmentő időjárás előrejelzések fejlesztésére és vulkáni kitörések követésére fogja felhasználni, valamint arra, hogy bővítse ismereteinket a hosszú távú időjárási és éghajlati sémák terén” – nyilatkozta Mary Kicza, a NOAA műhold és információszolgáltató testületének tagja.

suomi

A műholdat öt speciális és igen fejlett mérőeszközzel látták el: egy fejlett technológiás mikrohullámú hangjelzővel, mely képes a globális hőmérséklet és nedvességszint mérésére; egy keresztsávos infravörös hangjelzővel, mely a légkör tulajdonságait méri fel; egy ózonfeltérképező és felmérő készülékkel; egy látható infravörös sugarú képleképező radiométer berendezéssel, mely nyomon tudja követni az erdőtüzeket és a jég- és szárazföld-változásokat; és egy felhő- és energiahullám felmérő szerkezettel, mely a hősugárzást fogja vizsgálni. A kutatók szerint a szatellit képes lesz belátást nyújtani az éghajlatváltozásba, az ózonréteg épségének szintjébe, a légi szennyezés szintjébe, a jégsapkák változásénak mértékébe, valamint meg tudja mérni, mennyi energia hatol a Föld légkörébe. „A Suomi NPP nemcsak meghosszabbítja a NASA műholdas Föld-megfigyeléseit négy évtizeddel, de utat nyit az éghajlatváltozás felfedezésének és az időjárás előrejelzésének új korszaka felé”, nyilatkozta John Grunsfeld, a NASA washingtoni Science Mission Directorate testületének társügyvezetője.

suomi

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.