Mennyi idő alatt térül meg a bioüzemanyag?

A megújuló energiák használatára irányuló nyomás a növény, biomassza alapú bioüzemanyagok generációjához vezetett.

Jelenleg a növény-alapú üzemanyagok olyan értékes mezőgazdasági termékeket használnak fel, mint a kukorica, szójabab, repce vagy cukornád. A fokozott használat azonban a termőterületek és termés növelését igényli. A termőterületek növelése azonban olyan területek feláldozásával jár – például erdők – melyek természeti értéket képviselnek és szén-dioxidod képesek raktározni. Amennyiben ezeket növénytermesztésre használják, a korábban elraktározott szén-dioxid mennyiség a légkörbe kerül.

Az úgynevezett szén-megtérülési idő a fosszilis üzemanyagok lecserélése által megtakarított károsanyag-kibocsájtás és a termőterület szén-raktározási képességének elvesztése által okozott megnövekedett üvegház-hatást mérlegeli.
Vajon kompenzálja-e a fosszilis üzemanyagok leváltása a megnövekedett földhasználatot?

Korábbi kutatások korlátozottan gondolkodtak, nem vették figyelembe, hogy a termesztett növénytől, helyszíntől és a gazdálkodási gyakorlattól is függ a megtérülési idő, a legújabb eredmények azonban több növényre, globálisan kiterjesztették a kutatást. Amennyiben természetes növényzetet helyettesítünk a termőterülettel a megtérülési idő 1 és 162 év között található. A legnagyobb értékek Dél-Amerika, Afrika és Délkelet-Ázsia trópusi vidékein alakulnak, átlagosan 51 év a megtérülése, ha trópusi erdő helyett készül bioüzemanyag. Ennél alacsonyabb, átlag 6 és 20 év a megtérülése a boreális zónában. A növényfajták tekintetében a repce jobban teljesít, mint a cukornád, ám a legjobban a kukorica és őszi búza térül meg.

Ezen kutatások jelentősége abban rejlik, hogy a jövő elektromos, biomeghajtású vagy új technológiájú járműi teljes életciklusuk során – az áram és üzemanyag előállításától kezdve – hatással vannak környezetünkre, így nem elegendő figyelembe venni a használat ideje alatti kibocsájtási adatokat.

forrás: agroinform.com

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.