Mennyi levegő szökik ki az épületből?

Mai modern épületeink – a járatos építési technológiákból adódóan – egyre légzáróbbak.

Alacsony energiaigényű épületek és passzívházak esetében külön figyelmet kell fordítani a határoló szerkezetek és az épület egészének légtömörségére, hiszen jelentős kihatással van a hőveszteségek alakulásra és ezáltal az épület fűtési energiaigényére, írja a holnaphaz.blog.hu.

Az alacsony légáramlás a belső komfort szempontjából is fontos, hiszen így elkerülhető a kellemetlen huzathatás valamint a hézagmentesség a külső zaj elleni védelmet is növeli.

A megfelelő légzárás a kivitelezés minőségének egyfajta értékmérője is, de a jó kialakítás egyik záloga – ebben az esetben is – a megfelelő tervezés. Fontos, a légzáró felületek megszakítás mentes kialakítása. Megfelelő vastagságú betonszerkezet, illetve belső vakolat légzárónak tekinthető, egyéb helyeken fóliákkal és szalagokkal lehet a folytonosságot biztosítani. Ezen helyek precíz kialakításáról a csomóponti részletrajzoknak kell rendelkezniük.

A kivitelezett megoldás minőségét méréssel is ellenőrizhetjük. Passzívházak esetében ez szokás – minősített épület esetében elvárás is. A vizsgálat időpontját érdemes úgy megválasztani, hogy a légtömör szerkezetek és csatlakozások már elkészüljenek, de még legyen lehetőség a szükséges utólagos javításokra is. Így erre általában a nyílászárók beépítését követően, de még a befejező munkálatok előtt érdemes sort keríteni.

A mérés elve, menete

A Blower Door teszt során 50 Pa túl-, illetve alul-nyomást hoznak létre az épületben, amit egy nyílás (általában a bejárati ajtó) helyére ideiglenesen beépített légfúvó ventilátorral érnek el. A belső és külső légállapotok között kialakuló nyomáskülönbség – ami amúgy 30 km/h erősségű szél által létrehozott légállapotot modellez – hatására az épület tömítetlenségein keresztül levegőáramlás indul meg.

bw05a.jpgA vizsgálat során azt a légmennyiséget mérik ami a nyomáskülönbség fenntartásához szükséges.

A mért abszolút értékből meghatározásra kerül a légcsere nagysága, ami az épület teljes légtérfogatához viszonyítva mutatja meg, hogy egy óra alatt hányszor cserélődik ki az épület teljes levegő mennyisége.

Átlagos mai épületek esetében az óránkénti 2-3 szoros légcsere már jó értéknek számít.

(Gondoljunk csak bele, egy 100 m2-es lakás esetében ez azt jelenti, hogy a szerkezeti réseken óránként 6-800 m3 meleg levegő is elszökik, és helyére hideg levegő áramlik. Ezt azt jelenti, hogy szeles időben ennyi hideg levegő felfűtése ‘feleslegesen’ terheli a fűtési rendszert.)

Passzívházak esetében minden lehetséges eszközzel arra törekszünk, hogy csökkentsük a hőveszteségek mértékét. Ezért fontos követelmény, hogy a 50 Pa melletti légcsere nem lehet több mint óránként 0.6. (n50 ? 0.6 1/h)

A hibák meghatározása általában légáramlási sebességet mérni képes műszerrel (u.n. thermo-anemometerrel) – vagy valamilyen száraz füstképző módszerrel, esetleg kőkamerával – történhet. A mérés során a jelentősebb szivárgási helyek is felderítésre kerülnek, így a javítás is célzatos lehet. A jellemző tömítetlenségi pontok általában a nyílászárók beépítésének környezete, a különböző szerkezetek csatlakozási pontjai valamint az épület burkot érintő áttörések.

Amennyiben a kivitelezés közben végzett mérés az elvártnál gyengébb eredményt hoz, a hibajavítást követően de legkésőbb a használatbavétel előtt szokásos az újabb, kontroll vizsgálatot elvégezni.

Épülő, előminősített passzívházunkban már az első mérésnél sikerült követelményértéknél lényegesen jobb eredményt ‘produkálni’ (az 50 Pa mellett mért érték 0.37 1/h volt) így itt már nincs szükség további mérésre.

Blower-door tesztről még több a wikipédián (angolul), nyítókép: blowerdoor.com

Az épület adatlapja:

Előminősített passzívház, Budapest XVII. ker, Rákosliget

tervezés: 2011-2012, kivitelezés: 2012.08 –

Szerkezeti kialakítás: vasbeton alap- és födémszerkezetek, pillérek, mészhomoktégla falak, fa fedélszerkezet,

Hasznos alapterület: kb. 170 m2

Fűtési hőigény: 15 kWh/m2év – PHPP szerint

Össz. primerenergia igény: 82 kWh/m2év – PHPP szerint

Légtömörség: 0.37 1/h Blower Door teszt mérési jegyzőkönyve alapján

Fűtés: talajszondás hőszivattyú, padló- és mennyezetfűtés

Szellőztetés: 88 % hatékonyságú hővisszanyerős szellőztetés

Ökológia szempontok: újrahasznosított (cellulóz, üveghab és habüveg) hőszigetelések alkalmazása; talajhő hasznosítás; napelemes áramtermelés és elektromos gépkocsi csatlakozás kiépítése (a berendezések későbbi telepítésével),

U-értékek:

Külső falak: 0,1 W/m2K

Tető: 0,08 W/m2K

Talajon fekvő padló: 0,09 W/m2K

Ablakok, teraszajtók, üvegfalak: U=0,72 – 0,85 W/m2K

Üvegezés (tájolástól függően): 0,5-0,59 W/m2K, g érték = 50-62 %

Tervezők:

Építész kiviteli terv, generáltervezés, PHPP: Hegedűs Attila, Holnapház

Eng.terv, koncepció terv: Huszár András, Kiss László Benedek, HA architects

Módosított engedélyezési terv: Huszár András, Hegedűs Attila

Műszaki ellenőr:

2012 novemberéig Szentmihályi-Nagy István, Passzívházak Mindenkinek

2012 nov. végétől műszaki felügyelet Passzivház Kft., műszaki ellenőr Bazsika István, Bazsika Építészet

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.