Mennyi napelem lenne képes ellátni egész Európát?

Tavaly világszerte rengeteg napelemet telepítettek, a globális kapacitás már az 1 terawattot is meghaladja.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Fontos mérföldkőhöz érkezett az emberiség az alternatív forrásokra való átállás történetében – számol be a The Independent. Globálisan immár a napelemes rendszerek összteljesítménye meghaladja az 1 terawattot (TW). Ez a kapacitás elegendő lenne szinte egész Európa energiaigényének kielégítéséhez, persze érdemes kiemelni, hogy az elosztási és tárolási korlátok miatt a napelemek továbbra is csak a globális ellátás kis részét biztosítják. A PV Magazine a BloombergNEF adatai alapján adott becslést, számításaik szerint átléptük az 1 TW-s határt. Amennyiben a teljes kapacitás Spanyolországban lenne elérhető, ahol évente nagyjából 3 ezer órát süt a nap, a rendszerek 3 ezer terrawattórát termelnének, ami megfelelne a nagyobb európai országok kombinált éves fogyasztásának. Az Európai Unióban jelenleg az áramellátás 3,6 százaléka származik napelemektől. A BloombergNEF a becslése alapján amennyiben a jelenlegi trendek kitartanak, 2040-re az arány 20 százalékra nőhet. Egy ettől független elemzés, a BP Statistical Review of World Energy 2021 szerint 2020-ban a napelemek az összenergia 3,1 százalékát állították elő. Mivel tavaly a napelemes telepítések száma 23 százalékkal nőtt, a vonatkozó termelés aránya az év végére már a 4 százalékhoz közeledhetett.

A fotovoltaikus rendszerek előretörésében Kína, Európa és az Egyesült Államok járnak az élen, a globálisan elérhető napelemes kapacitás mintegy fele ezekre a régiókra korlátozódik. 2021-ben az otthoni erőművek telepítésének száma rekordnövekedést tapasztalt, a rendszerek többségét tetőkre szerelik fel. Emellett a kereskedelmi és az ipari napelemek száma is látványosan megemelkedett.

Hazánkban jelenleg több olyan pályázat is fut, amelyek az otthoni napelemek telepítését is segítik. Ilyen többek között az otthonfelújítási program, amelyben a számos támogatott kategória között a napelemes beruházásokat is megtalálni. Fontos továbbá az a napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás érhető el.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.