Mennyi napelem lenne képes ellátni egész Európát?

Tavaly világszerte rengeteg napelemet telepítettek, a globális kapacitás már az 1 terawattot is meghaladja.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Fontos mérföldkőhöz érkezett az emberiség az alternatív forrásokra való átállás történetében – számol be a The Independent. Globálisan immár a napelemes rendszerek összteljesítménye meghaladja az 1 terawattot (TW). Ez a kapacitás elegendő lenne szinte egész Európa energiaigényének kielégítéséhez, persze érdemes kiemelni, hogy az elosztási és tárolási korlátok miatt a napelemek továbbra is csak a globális ellátás kis részét biztosítják. A PV Magazine a BloombergNEF adatai alapján adott becslést, számításaik szerint átléptük az 1 TW-s határt. Amennyiben a teljes kapacitás Spanyolországban lenne elérhető, ahol évente nagyjából 3 ezer órát süt a nap, a rendszerek 3 ezer terrawattórát termelnének, ami megfelelne a nagyobb európai országok kombinált éves fogyasztásának. Az Európai Unióban jelenleg az áramellátás 3,6 százaléka származik napelemektől. A BloombergNEF a becslése alapján amennyiben a jelenlegi trendek kitartanak, 2040-re az arány 20 százalékra nőhet. Egy ettől független elemzés, a BP Statistical Review of World Energy 2021 szerint 2020-ban a napelemek az összenergia 3,1 százalékát állították elő. Mivel tavaly a napelemes telepítések száma 23 százalékkal nőtt, a vonatkozó termelés aránya az év végére már a 4 százalékhoz közeledhetett.

A fotovoltaikus rendszerek előretörésében Kína, Európa és az Egyesült Államok járnak az élen, a globálisan elérhető napelemes kapacitás mintegy fele ezekre a régiókra korlátozódik. 2021-ben az otthoni erőművek telepítésének száma rekordnövekedést tapasztalt, a rendszerek többségét tetőkre szerelik fel. Emellett a kereskedelmi és az ipari napelemek száma is látványosan megemelkedett.

Hazánkban jelenleg több olyan pályázat is fut, amelyek az otthoni napelemek telepítését is segítik. Ilyen többek között az otthonfelújítási program, amelyben a számos támogatott kategória között a napelemes beruházásokat is megtalálni. Fontos továbbá az a napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatás érhető el.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épült Szeged határában

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.