Mennyien igényeltek napelemes támogatást?

Lezárult a lakossági energiahatékonysági hitelprogram, amelyben 90 milliárd forint jutott több tízezer lakás, családi ház korszerűsítésére – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pénteken az MTI-vel.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) keretében meghirdetett hitelprogram azért indult, hogy forrást biztosítson a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növeléséhez. A tájékoztatás szerint a teljes országot lefedő hitelprogramokon keresztül az MFB eddig több mint 22 000 család számára tette lehetővé energetikai beruházások megvalósítását. A közlemény szerint a lakossági és társasházi ügyfelek elsősorban napelemes és napkollektoros rendszerek telepítésére, hőszigetelésre, valamint nyílászáró cseréhez vették igénybe a “Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” uniós pályázati lehetőséget. Felidézik, hogy az igénylők nulla százalékos kamatozással, mindössze 10 százalékos önerővel juthattak forráshoz, amelyből megvalósíthatták a tervezett energetikai korszerűsítéseket, és növelhették a megújuló energiaforrások alkalmazását. Emellett a kisebb felújítások is lehetővé váltak azáltal, hogy már alacsonyabb hitelösszegre is lehetett pályázni, magánszemélyek esetében 500 ezer forinttól, társasházak és lakásszövetkezetek esetében pedig lakásonként 250 ezer forinttól.

Az ügyfelek számára kedvező feltétel volt az alacsony fedezeti elvárás, és a 20 éves futamidő is, hiszen ennyi idő alatt a törlesztőrészlet megfizethető, és maga a beruházás is megtérülhet az energiamegtakarításokból. Kimutatták, hogy a legnépszerűbb hitelcél 75 százalékos aránnyal a napelem projekt volt, 25 százalékban pedig komplex épületenergetikai korszerűsítések megvalósítását szolgálta a hitelfelvétel. Magánszemélyeknél csaknem 3 millió forint volt az igényelt átlagos hitelösszeg, társasházak, lakásszövetkezetek esetében pedig meghaladta a 60 millió forintot.

A legtöbb igénylés az Észak- és a Dél-Alföld régióból, valamint a Dél-Dunántúl területéről érkezett. A már befejezett beruházások révén az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése 2020. október végéig több mint 25 330 tonna szén-dioxid egyenérték volt – közölte az MFB.

Ajánlott tartalom

Júniusban az európai irányba történő orosz gázszállítások csökkentése növelte a villamos energia árát

Júniusban az orosz gázszállítások csökkentésének hatására megemelkedő gázárak a villamosenergia-árak emelkedését okozták.