Mennyire egyszerű az ingyen napelemek igénylése?

Ki igényelheti a 100 százalékban vissza nem térítendő napelemes támogatást? Mikor igényelhető? Ezekből a kérdésekre szedtük össze a válaszokat.

Idén decemberben végre elstartol az az eredetileg nyárra, majd őszre, végül pedig télre csúsztatott lakossági épületkorszerűsítési program, amellyel a napelemes beruházásokat, valamint a fűtéskorszerűsítést fogják segíteni. A csomag olyan háztartások számára lesz elérhető, ahol a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé esik. A programban azok vehetnek részt, akik legalább résztulajdonjoggal rendelkeznek az adott ingatlanban. Egy személy egyszer pályázhat, egy ingatlanra pedig egyszer kérhető a támogatás. A program különlegessége, hogy 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást kínál. Az elérhető összeget szigorúan tetőre telepített napelemekre; valamint napelemes rendszer kiépítésére, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére és nyílászáró cseréjére lehet fordítani. A szakemberek arra számítanak, hogy az otthonteremtési program után ez a csomag is nagy érdeklődési hullámot vált majd ki a hazai napelemes piacon, hiszen a támogatás remek lehetőséget kínál a villanyszámla csökkentésére.

 

Milyen dokumentumokat szükséges csatolnom a benyújtott pályázatom mellé?

A benyújtott pályázathoz szükséges dokumentumokat a Felhívás 11.1 pontja részletezi.

Mekkora támogatás igényelhető a korszerűsítésre?

Minimálisan igényelhető támogatási összeg bruttó 500.000,- Ft, maximálisan igényelhető támogatási összeg csak napelemes rendszer esetén bruttó 2.900.000,- Ft, a 2.1.2-es megvalósítás esetén bruttó 11.300.000,- Ft.

Mekkora költségeket számolhatok el a korszerűsítés során?

A Felhívás 3.1 Finanszírozással kapcsolatos tudnivalók pontja részletesen meghatározza azon fajlagos költségeket, melyek maximálisan elszámolhatóak a pályázat során.

A pályázat során igényelhetek előleget? Milyen mértékű lehet az előleg összege?

Igen, a pályázat megvalósítása során szállítói és/vagy támogatási előleg igényelhető. A támogatási előleg mértéke legfeljebb az utófinanszírozással érintett összeg 13 %-a lehet; míg a szállítói előleg mértéke nem haladhatja meg a kivitelező és a Kedvezményezett között megkötött szerződésben foglalt, tartalékkeret és opció nélküli összeg 40 %-át.

Ki igényelheti a támogatási és a szállítói előlegeket?

Mindkét előleget a Kedvezményezett magánszemély kezdeményezheti a napelem.palyazat.gov.hu felületen keresztül. A kivitelező előleg bekérőt küld a támogatásban részesülő magánszemélynek, ami alapján a magánszemély a szállítói előleg igényt az elektronikus felületen kezdeményezi.

Milyen költségeket nem tudok elszámolni a korszerűsítés során?

A Felhívás 3.9 Nem elszámolható költségek pontja részletezi azon költségeket, melyek a kivitelezés során nem számolhatóak el.

Mennyi idő áll a rendelkezésemre, hogy megvalósítsam a korszerűsítést?

Csak napelemes telepítés esetén (2.1.1) a Támogatói Okirat hatálya lépésétől számított 14 hónapon belül, napelemes telepítés, valamint hőszivattyús rendszer, stb. (2.1.2) esetén a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 18 hónapon belül; de legkésőbb 2026.06.30-ig szükséges elvégezni a korszerűsítést.

Ha csak napelemes rendszer telepítésére nyújtok be támogatást, akkor elszámolhatom a meglévő állapotra vonatkozó energetikai tanúsítvány költségét?

Nem, csak napelemes rendszer telepítésénél nem szükséges tanúsítványt készíttetni, csak ha nem tudja igazolni a múltbeli energiafogyasztását (pl. költözés, korábban nem használt épület, stb.), így az energetikai tanúsítvány költsége ilyen esetben nem számolható el.

A Felhívás 2.1.2-es tevékenységére szeretnék pályázni, a beruházással érintett ingatlan 2 éve került a tulajdonomba, amikor energetikai tanúsítvány is készült az épületről. Ez benyújtható jelen pályázathoz, meglévő állapot igazolására, ha azóta nem történt felújítás az ingatlanban?

A pályázat beadásától számolt 2 évnél nem régebbi energetikai tanúsítvány fogadható el.

Meglévő napelemes rendszeremet szeretném növelni, van lehetősége erre a Felhívás szerint.

Már meglévő napelemes rendszer bővítésére csak akkor van lehetőség, ha a meglévő rendszer nem nagyobb kapacitású a pályázatban megadott maximálisan igényelhető kapacitásnak, és annak bővítését a fűtéskorszerűsítés indokolja. A csak napelemes rendszer telepítése tevékenység esetén nincs lehetőség napelemes rendszer bővítésére.

Ha a tulajdoni lapon nem lakóingatlanként szerepel a beruházással érintett ingatlan (pl. üdülő), de több éve ott lakunk, benyújthatjuk a pályázatot?

Igen, amennyiben nem lakóingatlanként szerepel, úgy igazolni szükséges, hogy az épület állandó lakhatási célt szolgál; lakhatási engedéllyel, vagy egyéb bizonyító erejű dokumentummal (jegyző, építési hatóság által kiállított hivatalos dokumentum) Ennek igazolására a lakcímkártya nem elfogadható.

Ha a beruházással érintett ingatlanban egy cég székhelye/telephelye van bejelentve, akkor mint magánszemély, benyújthatom a pályázatom?

Amennyiben a magánszemély tulajdonában van (a cégnek résztulajdona sem lehet az ingatlanban) és megfelel a Felhívás egyéb követelményeinek, ebben az esetben a magánszemély pályázhat. A Pályázati Felhívás alapján kizárólag állandó lakhatási céllal épült lakóingatlanok korszerűsítése támogatható.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épült Szeged határában

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt (MW) csúcs kapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában.