Mennyire egyszerű az ingyen napelemek igénylése?

Ki igényelheti a 100 százalékban vissza nem térítendő napelemes támogatást? Mikor igényelhető? Ezekből a kérdésekre szedtük össze a válaszokat.

Idén decemberben végre elstartol az az eredetileg nyárra, majd őszre, végül pedig télre csúsztatott lakossági épületkorszerűsítési program, amellyel a napelemes beruházásokat, valamint a fűtéskorszerűsítést fogják segíteni. A csomag olyan háztartások számára lesz elérhető, ahol a tulajdonosok 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint közé esik. A programban azok vehetnek részt, akik legalább résztulajdonjoggal rendelkeznek az adott ingatlanban. Egy személy egyszer pályázhat, egy ingatlanra pedig egyszer kérhető a támogatás. A program különlegessége, hogy 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást kínál. Az elérhető összeget szigorúan tetőre telepített napelemekre; valamint napelemes rendszer kiépítésére, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére és nyílászáró cseréjére lehet fordítani. A szakemberek arra számítanak, hogy az otthonteremtési program után ez a csomag is nagy érdeklődési hullámot vált majd ki a hazai napelemes piacon, hiszen a támogatás remek lehetőséget kínál a villanyszámla csökkentésére.

 

Milyen dokumentumokat szükséges csatolnom a benyújtott pályázatom mellé?

A benyújtott pályázathoz szükséges dokumentumokat a Felhívás 11.1 pontja részletezi.

Mekkora támogatás igényelhető a korszerűsítésre?

Minimálisan igényelhető támogatási összeg bruttó 500.000,- Ft, maximálisan igényelhető támogatási összeg csak napelemes rendszer esetén bruttó 2.900.000,- Ft, a 2.1.2-es megvalósítás esetén bruttó 11.300.000,- Ft.

Mekkora költségeket számolhatok el a korszerűsítés során?

A Felhívás 3.1 Finanszírozással kapcsolatos tudnivalók pontja részletesen meghatározza azon fajlagos költségeket, melyek maximálisan elszámolhatóak a pályázat során.

A pályázat során igényelhetek előleget? Milyen mértékű lehet az előleg összege?

Igen, a pályázat megvalósítása során szállítói és/vagy támogatási előleg igényelhető. A támogatási előleg mértéke legfeljebb az utófinanszírozással érintett összeg 13 %-a lehet; míg a szállítói előleg mértéke nem haladhatja meg a kivitelező és a Kedvezményezett között megkötött szerződésben foglalt, tartalékkeret és opció nélküli összeg 40 %-át.

Ki igényelheti a támogatási és a szállítói előlegeket?

Mindkét előleget a Kedvezményezett magánszemély kezdeményezheti a napelem.palyazat.gov.hu felületen keresztül. A kivitelező előleg bekérőt küld a támogatásban részesülő magánszemélynek, ami alapján a magánszemély a szállítói előleg igényt az elektronikus felületen kezdeményezi.

Milyen költségeket nem tudok elszámolni a korszerűsítés során?

A Felhívás 3.9 Nem elszámolható költségek pontja részletezi azon költségeket, melyek a kivitelezés során nem számolhatóak el.

Mennyi idő áll a rendelkezésemre, hogy megvalósítsam a korszerűsítést?

Csak napelemes telepítés esetén (2.1.1) a Támogatói Okirat hatálya lépésétől számított 14 hónapon belül, napelemes telepítés, valamint hőszivattyús rendszer, stb. (2.1.2) esetén a Támogatói Okirat hatályba lépésétől számított 18 hónapon belül; de legkésőbb 2026.06.30-ig szükséges elvégezni a korszerűsítést.

Ha csak napelemes rendszer telepítésére nyújtok be támogatást, akkor elszámolhatom a meglévő állapotra vonatkozó energetikai tanúsítvány költségét?

Nem, csak napelemes rendszer telepítésénél nem szükséges tanúsítványt készíttetni, csak ha nem tudja igazolni a múltbeli energiafogyasztását (pl. költözés, korábban nem használt épület, stb.), így az energetikai tanúsítvány költsége ilyen esetben nem számolható el.

A Felhívás 2.1.2-es tevékenységére szeretnék pályázni, a beruházással érintett ingatlan 2 éve került a tulajdonomba, amikor energetikai tanúsítvány is készült az épületről. Ez benyújtható jelen pályázathoz, meglévő állapot igazolására, ha azóta nem történt felújítás az ingatlanban?

A pályázat beadásától számolt 2 évnél nem régebbi energetikai tanúsítvány fogadható el.

Meglévő napelemes rendszeremet szeretném növelni, van lehetősége erre a Felhívás szerint.

Már meglévő napelemes rendszer bővítésére csak akkor van lehetőség, ha a meglévő rendszer nem nagyobb kapacitású a pályázatban megadott maximálisan igényelhető kapacitásnak, és annak bővítését a fűtéskorszerűsítés indokolja. A csak napelemes rendszer telepítése tevékenység esetén nincs lehetőség napelemes rendszer bővítésére.

Ha a tulajdoni lapon nem lakóingatlanként szerepel a beruházással érintett ingatlan (pl. üdülő), de több éve ott lakunk, benyújthatjuk a pályázatot?

Igen, amennyiben nem lakóingatlanként szerepel, úgy igazolni szükséges, hogy az épület állandó lakhatási célt szolgál; lakhatási engedéllyel, vagy egyéb bizonyító erejű dokumentummal (jegyző, építési hatóság által kiállított hivatalos dokumentum) Ennek igazolására a lakcímkártya nem elfogadható.

Ha a beruházással érintett ingatlanban egy cég székhelye/telephelye van bejelentve, akkor mint magánszemély, benyújthatom a pályázatom?

Amennyiben a magánszemély tulajdonában van (a cégnek résztulajdona sem lehet az ingatlanban) és megfelel a Felhívás egyéb követelményeinek, ebben az esetben a magánszemély pályázhat. A Pályázati Felhívás alapján kizárólag állandó lakhatási céllal épült lakóingatlanok korszerűsítése támogatható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.