Mennyire egyszerű engedélyeztetni a napelemes rendszert?

Napelemes rendszert telepítését követően már csak az engedélyeztetés folyamatán kell átesnünk.

Az engedélyeztetés persze attól is függ, hogy mely hatóságok illetékesek napelemes rendszer tervezésekor, ha otthonunkba szeretnénk, vagy ha ipari termelésre szeretnénk felhasználni leendő napelemes rendszerünket, írta az mnnsz.hu.

Háztartási napelemek engedélyeztetése

A háztartási méretű napelemes rendszerek működési elve szinte azonos az akár több hektárnyi területen elhelyezett napelem parkokéval. A működés során a napelemek által termelt egyenáramot egy inverter alakítja szabványos váltóárammá. Szigetüzemű háztartási napelemes rendszerek esetén nem szükséges semelyik hatóság, vagy áramszolgáltató bevonása a tervezésbe.

Az úgynevezett hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek esetén az inverter és az úgynevezett ad-vesz méróra teszi alkalmassá a rendszer a fel nem használt energia visszatáplálására az áramszolgáltató kisfeszültségű hálózatára. Ennek segítségével a háztartás az aktuális fogyasztását fedezheti akár a saját maga által megtermelt energiából, melyből a fel nem használt többletenergiát visszatáplálja a közcélú villamos hálózatba, ugyanakkor többletfogyasztás, vagy napsütésmentes időszak esetén csak a szükséges különbözetet veszi a szolgáltatótól.

Ehhez azonban mindenképp szükséges a helyi áramszolgáltató engedélyét kérni, aki előírhatja, hogy az adott napelemes rendszernek milyen paramétereknek kell megfelelnie. Területtől függően az alábbi szolgáltatókhoz fordulhatunk hálózatra visszatápláló napelemes rendszer telepítésére:

E.ON,

ELMŰ-ÉMÁSZ

NKM

Háztartási méretű kiserőművek

Amennyiben hálózatra visszatápláló napelemes rendszerben gondolkodunk, akkor jó eséllyel találkozhatunk a háztartási méretű kiserőmű, azaz HMKE fogalmával. Ilyen kiserőműnek minősül minden villamosenergia-termelő berendezés, amely:

közcélú kisfeszültségű hálózathoz, illetve kisfeszültségű magán- vagy összekötő vezeték hálózatra csatlakozik,

erőművi névleges teljesítőképessége nem haladja meg a felhasználó rendelkezésre álló teljesítményének mértékét,

maximum 50 kVA erőművi névleges teljesítőképességű.

Tehát lényegében minden 50 kVA teljesítményű hálózatra visszatápláló napelemes rendszer háztartási méretű kiserőműnek minősül. Ugyanakkor háztartási méretű kiserőmű lehet napelemes rendszer, szélturbinás, vagy vízturbinás berendezés is.

Napelem parkok engedélyeztetése

Az esetenként több MW teljesítményű napelemparkok esetében a hálózati csatlakozás kisfeszültség helyett, ipari méretű 20 kV-on történik a csatlakozás. A több napelem panel által megtermelt energia továbbításához nagyobb teljesítményű inverterek szükségesek, illetve az erőmű és a hálózat közé telepített transzformátor állomás szükséges. Emiatt szükséges egyrészt felvenni a kapcsolatot a helyi áramszolgáltatóval, de más hatóságokat is be kell vonni a tervezési és kivitelezési folyamatokba.

A jellemzően néhány kW teljesítményű háztartási napelemes rendszerek ugyan hatósági engedély nélkül is elhelyezhetőek, de a nem szigetüzemben működő, 50 kW-os háztartási méretet meghaladó rendszerek létesítése hatósági engedély köteles tevékenység. Ezt a hatósági engedélyt jellemzően az adott megyében a Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály hatáskörébe tartozik kiállítani.

Az engedélyezéshez szaktervezők által készített tervdokumentációkra van szükség. Továbbá termőföld igénybevétele esetén annak időleges vagy végleges más célú hasznosítását engedélyező határozatra, illetve az eljárás során még további szakhatóságok bevonására és hozzájárulására is szükség lehet.

Attól függően tehát, hogy háztartási méretű, vagy erőművi teljesítményre szánjuk leendő napelemes rendszerünket, mindenképp érdemes lehet a helyi szolgáltatónál és hatóságnál is érdeklődnünk a szükséges engedélyek beszerzéséről.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.