Mennyire érdekli a magyarokat a természetvédelem?

Őszintén kit érdekel a természetvédelem? – erről készítettek felmérést a WWF Magyarország munkatársai.

Elsősorban a 18-59 éves, városi lakosság véleményére voltak kíváncsiak, rákérdeztek a fenntarthatósági fejlődés iránti érdeklődésre, illetve az egyes résztémákra. 16 százalék az, aki igazán érdeklődik a fenntartható fejlődés és a természetvédelem témakörei iránt, ugyanakkor van 21 százalék, aki teljesen elzárkózik ezektől a témaköröktől – fejtette ki Antal Alexa a WWF Magyarország kommunikációs vezetője az M1 – Kék bolygó című műsorában. A résztémák közül az ivóvíz kérdése az, ami most is és 2010-ben is az elsők között szerepel – tette hozzá. Az összefüggések azok, amelyeket a magyar lakosság egyáltalán nem érez, nem lát, például az, hogy a vizes élőhelyek védelme, hogyan járul hozzá az ivóvízkészletek védelméhez? Ezért igyekeznek az üzeneteket minél érthetőbben, közérthetőbben közvetíteni – magyarázta.

Ebben nagy segítség lehet az egyes állatfajok bemutatása, megismertetése a nagyközönséggel. A hópárduc nagy testű ragadozó, jellegzetes felépítésű macskaféle, robusztus testű, nagyon hosszú farokkal, ami a hatalmas ugrásokban – hegyvidéki területen él -, a kormányzásban nagyon fontos szerepet játszik – magyarázta a műsorban Gálhidy László a szervezet erdővédelmi programvezetője. A nepáli Kancsendzönga Természetvédelmi Területen a WWF egy projektet is elindított érdekükben. Nyakörvet tettek két hópárducra, a bennük lévő műholdas jeladókkal követni lehet mozgásukat, feltérképezhető életmódjuk. Magyarországon is akad tennivaló bőven. Sok az érzékeny, védelemre szoruló állat- és növényfaj. Itt vannak például a farkasok, amelyek újból a hazai erdők csúcsragadozói az észak-magyarországi erdős területen. A WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzetipark-igazgatóság évek óta együtt dolgozik a hazánkban előforduló nagyragadozók és élőhelyeik védelmén. Munkatársaiknak köszönhetően a farkasok megjelenéséről számos videofelvétel is tanúskodik, amelyekben naponta ezrek gyönyörködnek az interneten. Ez a tény reményt ad arra, hogy talán mégis többeket érdekel a természetvédelem annál a számadatnál, mint ami a statisztikákban áll, írja a magyarvadasz.hu.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.