Mennyire zöld az Apple iPad?

Hacsak nem egy barlangban töltötte az elmúlt heteket, akkor valószínűleg hallott az Apple új iPad-jéről, melyet csak néhány nappal ezelőtt mutattak be. Már alig várjuk a iPad megjelenését, de meg kell, hogy kérdezzük: mennyire zöld is ez valójában?

Az eszköz természetesen jó pár fát megment a pusztulástól – ez minden e-olvasó előnye, mely felváltja a nyomtatott médiát. De ugyanakkor, a svédországi Stockholm városának Fenntartható Kommunikációs Központjában végzett vizsgálat azt mutatja, hogy félórányi netes újságolvasás ugyanannyi szén-dioxid-kibocsátással bír, mint a nyomtatott újság. És aki ismeri a Greenpeace elektronikai útmutatóját, az tudja, hogy az elektronikai cikkeket gyakran nem a megfelelő módon hasznosítják újra.

iPad

De mi a helyzet a iPad-del? Az iPod touch-szerű eszközön lehet filmeket, tv műsorokat nézni, valamint teljes hozzáférést biztosít az iTunes Store-hoz (és egy beépített iPod-hoz). Ez azt jelenti, hogy sok, egyébként nagyobb energiaigényű ügyet – melyet eddig csak laptopon voltunk képesek elvégezni – most már egy kisebb eszközön, az iPad-en is ki lehet pipálni. A szerkezet súlya mindössze 70 dekagramm, a kijelző pedig 1,27 centiméter vékony. A kütyü üzemideje 10 óra, míg a készenléti ideje 30 nap! Ez azt jelenti, hogy csak ritkán kell éjszakára is bedugni. Steve Jobs szerint az iPad BFR-, higany-, PVC- és arzénmentes, emellett nagymértékben újrahasznosítható.

Szóval el kell gondolkodnunk rajta – az iPad valóban több, mint egy felesleges luxuscikk?

Ajánlott tartalom

Ez a világ legzöldebb fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.