Mennyit csökkenhet a rezsim hőszivattyúval és napelemmel?

Egyaránt jó döntés a napelem és a hőszivattyú, de ha együtt telepítjük akkor még hatékonyabb működést érhetünk el.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Van, aki a bolygó megóvása érdekében; van, aki az energiaköltségek csökkentésének céljával; megint más mindkét szempontot szem előtt tartva, de tény, hogy egyre többen gondolkoznak otthonuk fűtési rendszerének korszerűsítésében. Köztudott, hogy egy napelemes rendszer a napsugárzásból képes elektromos áramot előállítani, amelyet aztán az otthoni berendezések működtetésére vagy éppen e-autó töltésére fordíthatunk. Az energia ugyanakkor elektromos fűtési rendszert is elláthat, amelynek fenntartása a hálózatról működtetve egyébként igen költséges lenne. A napelemek mellett a hőszivattyúk is egyre ismertebb, elterjedtebb megoldások, ezek lényege röviden, hogy a rendszer külső környezetből, például levegőből vagy talajból von el hőt, amelyet fűtés esetén növelve, hűtés esetén csökkentve ad át a lakóhelyiségnek.

A rendszer árammal működik, fogyasztása viszont jóval kisebb, mint mondjuk egy elektromos kazáné. Olyannyira, hogy a rendszer már önmagában 30 százalékkal képes mérsékelni a fogyasztást, az arány pedig tovább nőhet, ha a hőszivattyút napelemmel kombináljuk. A napelemes rendszer részben vagy egészben biztosíthatja a hőszivattyú üzemeltetéséhez szükséges energiát. Ezzel nemcsak a rezsit csökkentheti az érintett háztartás, hanem energiafüggőségét is mérsékelheti.

A hatékony, a hálózattól szinte teljesen független fűtési rendszer természetesen komoly tervezést és előkészületet igényel, fontos szempont például, hogy a napelemes és a hőszivattyús rendszer egyaránt a háztartást igényeinek megfelelő méretben épüljön ki. Amennyiben az otthon lakói tovább fokoznák függetlenségüket, akkumulátort is beszerezhetnek a rendszerek mellé. Noha ez jelentősen megnöveli a beruházás költségét, az energiabiztonságot is fokozza, a tavaly ősszel kihirdetett, átmeneti napelemes hálózati betáplálási stop miatt ráadásul az akkumulátor jelenti most az egyik megoldást, ha valaki napelemes rendszert akar kiépíteni.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.