Mentett állatokat engedtek szabadon Somogy megyében

Csaknem negyven védett állatot, köztük sünöket, fülesbaglyokat, teknősöket és siklókat engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai Somogyi megyében – tájékoztatta az intézmény csütörtökön az MTI-t.

A sérült vagy árva állatok többnyire jószándékú magánszemélyek, illetve civil természetvédők jóvoltából kerültek a fővárosi intézménybe, az állatkert dolgozói pedig felnevelték vagy meggyógyították őket.
Az állatokat szerdán engedték szabadon a Somogyi Természetvédelmi Szervezet és a Zöld Folyosó Közalapítvány közreműködésével a Somogy megyei petesmalmi tavak térségében.
Húsz keleti sün (Erinaceus roumanicus), két nagy pele (Myoxus glis), négy erdei fülesbagoly (Asio otus), kilenc mocsári teknős (Emys orbicularis), egy vízisikló (Natrix natrix) és egy erdei sikló (Elpahe longissima) került vissza a természetbe. Ezeknek a fajoknak a többségére jellemző a téli álom, illetve a nyugalmi periódus. Szabadon engedésükhöz ideális a mostani időpont, mivel még van idejük visszaszokni a vad körülményekhez és telelőhelyet találni maguknak.
Az elmúlt hónapokban a szakemberek több alkalommal is visszajuttattak védett állatokat a vadonba, különféle természetvédelmi oltalom alatt álló terültekre.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).