Mérgekkel a rossz idő ellen?

A környezetbarátnak tűnő ruhamárkák sem annyira állnak közel a természethez, – mint azt a reklámokban sugallják – ha kicsit megpiszkáljuk a felszínt. A Greenpeace felmérése szerint a nők és gyermekek számára gyártott outdoor ruhák a mai napig veszélyes vegyi anyagokkal vannak átitatva.

A német Greenpeace október 29-én bemutatott “Chemistry for any weather” (Vegyszerek minden időjárásra) riportja bizonyította, hogy a Jack Wolfskin, a The North Face, a Patagonia, a Kaikkialla és a Marmot ruházati termékekben veszélyes perfluórozott anyagok (PFC-k) és más veszélyes vegyi anyagok találhatóak. (Az outdoor márkák ruháinak PFC tartalmát a membránokban, a bevonatokban és a “finish” borításokban vizsgálta két független laboratórium.) A mérési eredmények szerint mind a 14 vizsgált termék tartalmazott veszélyes, mérgező PFOA-t, illetve olyan anyagot, mely bomlási terméke a PFOA. Ezen anyagokat alapvetően a vízállóság miatt adják a ruhákhoz. Bár a ruhákból valószínűleg elhanyagolható mennyiségű PFC kerülhet az emberi szervezetbe, ám a bejutott PFCk, így a PFOA is feldúsulnak az emberi szervezetben, kimutathatók a vérből és az anyatejből is. A PFOA-t a hormonműködés károsításával gyanúsítják. Újabb vizsgálatok a PFOA kitettséget elhízással, csökkent termékenységgel, immun-rendellenességekkel valamint pajzsmirigy betegségekkel hozzák összefüggésbe. A zöldek javaslatai ellenére a PFOA a mai napig nincs tiltva az EU-ban, csak rokonvegyülete a PFOS, mely használatát nemzetközi egyezmények is tiltják.

Aggodalomra ad okot, hogy 14 termékből 5-ben volt magasabb a PFOA koncentráció, mint a PFOS-re megengedett érték. Elgondolkoztató, hogy ezen outdoor ruházati cégek a természet szeretetével hirdetik magukat, mégis olyan természetidegen, szintetikus vegyi anyagokat használnak, melyek mára megjelentek világszerte a környezetben, a vizekben és az élőlények vérében is. A Greenpeace ezért kéri az outdoor ruházati cégeket, hogy tiltsák ki a káros PFC-ket a termelésükből, és biztonságosabb alternatív anyagokat használjanak (az alternatívák például poliészterből vagy poliuretánból készülnek). Több gyártó is már megoldotta fluór-mentes kevésbé káros anyagokkal a ruhák időjárás-állóságát. A vevőknek pedig joguk lenne tudni, mely termékekben vannak kockázatos PFC-k és melyek gyártásához használtak valóban biztonságos anyagokat. A Greenpeace a teszt során szintén a hormonrendszer károsító hatás miatt Európában már korlátozott nonilfenol-etoxilátok (NPEs) és ftalátok jelenlétét is vizsgálta. Ezek a kockázatos anyagok is megtalálhatóak voltak a legtöbb termékben. A legmagasabb NPE koncentráció a Seven Summits cég gyerek esőkabátjában, míg a legmagasabb ftalát koncentráció a Northland gyerek ponchójában volt.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.