Mérgezett kínai települések

Több évig tartó petíciók és tüntetések eredményeként bezárták a Zhentou városa mellett működő vegyi üzemet.

Az érintett Hunan tartományban közel 3000 lakost vizsgáltak meg és 509 páciens szervezetében találtak veszélyes mennyiségű kadmiumot. Miután a média is bemutatta az üzem okozta problémákat, illetve közel 1000 környékbeli tiltakozott a helyszínen, felgyorsultak az események és felfüggesztettek két tartományi környezetvédelmi megbízottat, valamint elbocsátották a vegyi üzem igazgatóját, majd áprilisban visszavonták az üzem működési engedélyét.

A lakosok azért döntöttek a tiltakozás mellett, mert már 2007 óta küldtek petíciókat az illetékes hatóságoknak, azonban semmi sem történt. Az üzem előtt felvonulva ingyenes egészségügyi ellenőrzést és kezelést valamint a tönkretett termények és földterületek kompenzációját követelték. A tartomány vezetői ígéretet tettek a károsodott termények és megbetegedett állatok megvásárlására és további kompenzációkat helyeztek kilátásba.

Egy megkérdezett, az illetékes hatóságnál dolgozó munkatárs a nevét nem árulta el, de megerősítette, hogy számos környezetvédelmi intézkedést léptettek érvénybe és a kompenzálás is folyamatos, ám sokan nem fogadják el azt.
Sokan ugyanis kevésnek tartják a felajánlott összeget. A helybéli Luo elmondása szerint öttagú családjai 5000 jüant, körülbelül 135 000 forintot kapott, mely összeg gazdasága és egészsége tönkretételét hivatott ellensúlyozni. Az érintettek egyáltalán nem a pénzbeli kompenzációt tartják a legfontosabbnak, inkább átköltöztetésüket egy biztonságos helyre. Esetleg a tartományon kívülre, hiszen egy kínai újság a témában kutatva kimutatta, hogy a környéken általános az illegális fémkitermelés és a kezeletlen, vegyszereket tartalmazó szennyvíz kiöntése, melynek következtében a folyó mentén termesztett növények kadmium-, ólom- és higanytartalma rendkívül magas.

A kadmium mintegy háromnegyedét elemek és akkumulátorok gyártásához használják, főként az újratölthető nikkel-kadmium elemekéhez. 2004-ben az Európai Unió, számos kivételt képezve, de betiltotta a kadmium használatát, illetve a megengedett kadmiumtartalmat 0,002%-ban határozta meg. A veszélyes nehézfém influenzaszerű tüneteket, vírus illetve baktérium okozta légzőszervi megbetegedéseket valamint tüdőödémát okozhat. A kadmiumalapú por belégzése pedig rendkívül súlyos légúti és veseproblémákat idézhet elő rövid időn belül.

Az elmúlt hónapokban, májusban és júniusban már két környékbeli lakó vesztette életét a kadmium okozta megbetegedés miatt.

Ajánlott tartalom

Bizakodóbbak a magyar vállalatvezetők, mint egy évvel ezelőtt

A magyarországi vezérigazgatók 54 százaléka a globális, 60 százaléka a hazai gazdaság növekedési ütemének javulásában is bízik 2024-ben a tavalyi rekord pesszimista év után - derül ki a PwC 13. alkalommal elkészített magyarországi vezérigazgatói felméréséből.