Mérgezett sast találtak a Bükki Nemzeti Parkban

Mérgezésgyanús fiatal parlagi sast szállítottak a Bükki Nemzeti Park területéről a hortobágyi madárkórházba; a sas az ellenszer hatására túl van az életveszélyen – közölte Déri János állatorvos, a madárkórház vezetője.

Elmondása szerint a parlagi sas fokozottan védett, veszélyeztetett faj, amelynek magyarországi állománya csupán mintegy 80 pár. Védelmével az Európai Unió kiemelten foglalkozik, hiszen más uniós tagállamban alig fordul elő a madár, amelynek eszmei értéke egymillió forint – tette hozzá a szakember.
Déri János elmondta azt is: minden évben több sas esik áldozatául illegális mérgezésnek. Reményét fejezte ki, hogy a most hozzájuk szállított példányt sikerül megmenteni, de figyelmeztetett: a méreg még kint lehet a természetben, és további áldozatokat szedhet, ami nemcsak a társait, hanem a vadászható fajok fogyasztása útján az ember egészségét is veszélyeztetheti.

A hortobágyi Madárkórház Alapítvány munkatársai és önkéntesei ezért a Bükki Nemzeti Park szakembereivel több négyzetkilométer területet vizsgáltak át a csalétek, illetve további mérgezett állatok felkutatására, eddig eredménytelenül. A kutatást nagyobb területre kiterjesztve folytatják – mondta el az állatorvos.
A hozzájuk került beteg állatról elmondta: a fiatal parlagi sas idén kelt ki, és néhány hete gyűrűzte meg még a fészekben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Ajánlott tartalom

A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre

A Coldplay együttes vállalta, hogy 2022-es világturnéja 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint 2016-os turnéja.