Mérgezett védett madarak tetemére bukkantak

Egy szirti saspár, egy egerészölyv és egy róka mérgezett tetemét találták meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Baskó határában, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) területén – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa csütörtökön egy elhullott szirti sasról és egy egerészölyvről tett bejelentést a nemzeti park igazgatóságán, majd az ANPI Természetvédelmi Őrszolgálata és a Szerencsi Rendőrkapitányság járőre a helyszín átvizsgálása után megtalálta egy róka, egy egerészölyv, valamint egy szirti sas tojó tetemét. A helyszíntől nem messze egy elpusztult szirti sas hímre bukkantak, így valószínűsítik, hogy egy költő párral végzett a méreg. A szaktárca tájékoztatása szerint a szirti sas Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke példányonként 500 ezer forint. Az idén az év madarának választott egerészölyv is védett, eszmei értéke 10 ezer forint. Az elpusztult madarak és a róka tetemét a Fővárosi Állatkert szakemberei vizsgálják. A minisztérium jelezte: a szerencsi kapitányság természetkárosítás alapos gyanúja miatt eljárást indított.

Ajánlott tartalom

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.