Mérgező a zöldparadicsom?

A magyar konyha régről ismert remekei a nyár végére már be nem érett zöldparadicsomokból készült savanyúságok. Ki hogyan szereti: édes-savanyú, csípős vagy éppen más zöldségekkel vegyített változatai a legismertebbek. A befőzési időszak a zöldparadicsomhoz is elérkezett.

Éppen ezért a napérlelte, édes paradicsomok egészséges volta mellett jó tisztában lenni ugyanannak a növénynek negatív oldalával is. Míg az érett paradicsomban lévő likopin csökkenti a rák kialakulásának esélyét, vértisztító hatással bír, és erősíti az immunrendszert, addig az éretlen zöldparadicsomot a benne levő mérgező szolanin és tomatin nevű alkaloidok miatt nem ajánlott elfogyasztani, legalábbis nem nagy mennyiségben. Kivételt képeznek azok a fajták, melyek a nemesítésnek köszönhetően színükben zöldek maradnak érett állapotukban is. A növényekben található alkaloidok egyik fő feladata, hogy antibiotikus hatásukkal védjék a növényt a kártevő rovaroktól, gombáktól, penésztől. Az általuk okozott íz emiatt keserű.

100 gramm paradicsomban körülbelül 9–32 mg szolanin található, és már 25 mg okozhat toxikus hatásokat, tehát ez már néhány közepes méretű paradicsomnál is előfordulhat. 400 mg szolanin elfogyasztása veszélyes is lehet, ami kb. 1–2,8 kg zöldparadicsomnyi mennyiséget takar.

A zöldparadicsom olyan fokozott figyelmet igénylő növényeink közé sorolható, mint a nyers krumpli, a dohány vagy a nadragulya.

Míg a szolanintól a krumplit főzéssel lehet megszabadítani, addig a paradicsomnál a beérést kell megvárni, ezzel bomlik le. Sütéssel, főzéssel, ecetes lében történő eltevéssel is csak csökkenteni (kb. harmadolni) lehet a szolanin mennyiségét, de teljesen nem lehet eltüntetni. Internetes források szerint lemondani nem kell feltétlenül erről a különlegességről, óvatosan, kis adagban probléma nélkül fogyasztható. Ezt támasztják alá azok a recept-halmok, melyekkel a zöldparadicsom szó Google-be való beírásakor találkozunk, írja az erdely.ma.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.