Mérgezzük gyerekeinket?

Hormonokat tartalmaz, károsítja az endokrin-háztartást, rákot, szívbetegségeket, és egyéb rendellenességeket okoz a sok élelmiszerben található biszfenol A.

Egy rövid tanulmány jelent meg arról, hogy 50 konzervben tárolt élelmiszer közül 46 tartalmaz nyomokban biszfenol A-t, ismertebben BPA-t. A BPA egy adalékanyag a törés biztos műanyag létrehozására, és köztudottan endokrin-lebontó hatása van. Ennek ellenére a cumisüvegektől kezdve az ételhordókig mindenben rábukkantak erre az anyagra. Fokozott aggodalom kíséri a kisgyermekekre és csecsemőkre tett hatását, az endokrin károsító anyagok korai pubertás, és fejlődési rendellenességek okozására képes, ehhez képest számos gyártó forgalmaz BPA-t tartalmazó termékeket. De akkor miért található meg az anyag mégis az ételekben?

A megjelent tanulmányt fogyasztóvédelmi és élelmiszer-biztonsági csoportok közösen készítették el, az élelmiszert tároló csomagolások BPA szintjét tesztelték. Például a Del Monte „French Style Green Beans” konzerv volt az egyik legkimagaslóbb a résztvevők közül. A fémdobozos konzervek általában könnyű műanyaggal vannak bélelve, amelyek gyakran vétkesek a BPA tartalom tekintetében. A csomagolásban található vegyi anyagok a benne található ételbe szivárognak, onnan meg gyerekeink szervezetébe kerülnek – vagy a miénkbe. BPA egy hormonkárosító anyag, és számos egészségügyi problémával összefüggésbe hozható, többek között a rákkal, szívbetegségekkel, pajzsmirigy rendellenességekkel és elhízással.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.