Merre tart a napelemes piac jövőre?

2022-ben 20 százalékkal több napelemet fognak telepíteni.

A telepítések 2022-re várt bővülése összesen 170 milliárd amerikai dollár értékű befektetést képvisel, amelyekre a legfontosabb piacokon, így Kínában, Indiában, Európában és az Egyesült Államokban kerül sor, és a legnagyobb növekedés a megosztott szolár rendszereknél várható, Kínával az élen. Bár a napelemes rendszerek költsége átlagosan 50%-kal csökkent 2013 és 2020 között, idén a költségek 4%-kal nőttek a beszállítási oldal korlátai és az árakat felhajtó globális logisztikai problémák miatt. A legsúlyosabb gondok egyike a poliszilícium ára, ami az előző évben több mint háromszorosára emelkedett az IHS Markit szerint. Becslésük szerint 2021 augusztus óta a modulok átlagos gyártási költsége több mint 15%-kal nőtt, a modulárak a 2019-es szintekre tértek vissza.

A PV árfigyelő arról számolt be, hogy a modulok költségei legalább 2022 harmadik negyedévéig nem fognak visszatérni a 0,28 és 0,32 dollár cent/watt közötti tartományba, ezért sok EPC (engineering, procurement, and construction, vagyis tervezési, beszerzési és építési tevékenység) késedelembe esik a nagyüzemi nagyságrendű projekteknél, és hogy a befektetői várakozások ehhez fognak igazodni. Ennek ismeretében az IHS Markit tegnapi előrejelzését az iparág áldásnak fogja tekinteni – különösen a lakóépületek szegmense, valamint a kereskedelmi és ipari szegmens – mivel ezek különösen instabil időszakon igyekeznek átevickélni. „A közmű szegmenst érte a legerősebb hatás 2021-ben, több projekt késleltetésre vagy törlésére is sor került. Ezzel ellentétben a megosztott energiatermelés – a lakóépületek, valamint a kereskedelmi és ipari szegmens – erőteljes növekedése a napelemek sikertörténetei közé tartozott 2021-ben” – jelezte Josefin Berg, az IHS Markit tiszta energia technológiáért felelős kutatási igazgatója. A cég előrejelzése szerint a napelemek telepítése idén is két számjegyű növekedést fog elérni, írta az mnnsz.hu.

A jelentésben az áll, hogy a jövő évben folytatódó növekedés már „a második két számjegyű növekedést produkáló évet jelezné a globális telepítésekre vonatkozóan, magas árszintek mellett”, ami azt sugallja, hogy a projektek emelkedő költségei nem csökkentették a napenergia vonzerejét. „A globális piacokon élénk érdeklődés mutatkozik a napelemes telepítések befektetései és fejlesztései iránt, azonban a beszállítói lánc még nem áll készen, hogy ilyen szintű keresletnek tegyen eleget, időre van szüksége az igazodáshoz” – vélte az IHS tiszta energia technológiáért felelős ügyvezető igazgatója, Edurne Zoco. Az IHS Markit jelentése azt jelzi előre, hogy a modulok magas költségei valószínűleg 2023-ban is velünk maradnak, mindaddig, amíg Kínában nem állítanak üzembe további kapacitásokat, nem szüntetik meg az energiafelhasználásra vonatkozó korlátozásokat, és nem válik érezhetővé a modulok megnövelt hatékonysága. A kutatással foglalkozó, londoni székhelyű szervezet azonban óvatosságra intett saját előrejelzését illetően, arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kínában, az Egyesült Államokban és Indiában fennálló politikai bizonytalanságok megzavarhatják a telepítések kilátásait.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.