Mérsékelten nőtt a vidéki új építésű ingatlanok ára

A korábbi években megszokott áremelkedésnél kisebb ütemben ugyan, de tovább drágultak a vidéki új építésű lakások – közölte az Otthon Centrum pénteken az MTI-vel a megyei jogú városok második negyedéves árlistája alapján.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ismertették, az Otthon Centrum (OC) második negyedéves felmérése szerint a 25 megyei jogú városban 260 projektben 5965 lakás épül, a kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,064 millió forint, ami 2,8 százalékkal haladja meg az előző negyedéves értéket, és ez éves összevetésben tíz százalék alatti, 9,2 százalékos áremelkedést jelent. A közlemény szerint darabszámban Szeged az élenjáró, 830 épülő lakással, Debrecen a második, majdnem 730 lakással, míg a sorban a harmadik Nyíregyháza egy több száz lakásos beruházás révén 645 ingatlannal. A városok közötti ársorrend megegyezik az előző negyedévessel: Debrecen a legdrágább város, négyzetméterenként 1,24 millió forintos fajlagos átlagárral, ami az utóbbi negyedévben elindult több új projekttel magyarázható. Sopron négyzetméterenként 1,19 millió forintos árral a második, míg Szeged 1,18 millió forinttal a harmadik. Egymillió forint feletti fajlagos átlagár öt városban – Érd, Győr, Pécs, Veszprémben, Zalaegerszeg – fordult elő. De a többi nagyváros fajlagos átlagára is alulról közelíti az egymillió forintot, és már Miskolcon is 870 ezer forintért kínálják az új építésű lakások négyzetméterét – írja az Otthon Centrum.

Kitértek arra, hogy a kisebb városok olcsóbbak, de a kínálati négyzetméterár mindenhol meghaladja a 600 ezer forintot. Továbbra is Békéscsaba a legolcsóbb, ahol egy új építésű lakás négyzetmétere 605 ezer forint, majd Eger (750 ezer forint) következik, míg a legtöbb városban 800 és 950 ezer forint közötti sávban kínálják a lakások négyzetméterét.

Ajánlott tartalom

Ütemezetten halad az Otthonfelújítási program

Megnyílt a regisztráció lehetősége az Otthonfelújítási program megvalósításában kivitelezőként és tanácsadóként opcionálisan bevonható vállalkozások számára is. Azon igénylők, akik bizonytalanok, hogy saját maguk képesek-e megtervezni a 30 százalékos primer energia-megtakarítást - ami a pályázat primer feltétele - elérő fejlesztéseket, tanácsadóhoz vagy integrátorhoz fordulhatnak, akik a szakmai tanácsadás mellett a megvalósítás lépésein is átsegítik a pályázókat - ajánlotta kedden kiadott közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.