Mérséklődnek a rezsiterhek

A kormány a háborús időkben is biztonságos ellátást és megfizethető energiaárakat garantál minden magyar fogyasztó számára – hangsúlyozta Steiner Attila, a Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken a tárca Facebook oldalán közzétett videóüzenetében.

Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

Kifejtette, mindenki előtt ismert, hogy a családok a rezsivédelemnek köszönhetően Európában a legolcsóbban jutnak áramhoz és gázhoz. Emellett azonban a hazai vállalkozások versenyképességét is kiemelt ügynek tartják, és ennek jegyében már eddig is számos intézkedéssel javították energiahelyzetüket. Bejelentette, a cégeket érinti, hogy januártól a villamos energia rendszerhasználati díjak érdemi csökkentése mérsékli több tízezer közepes- és nagyfogyasztó vállalat rezsiterheit. Az új rendszerhasználati díjaik jövőre kilowattóránként 4 forinttal lesznek alacsonyabbak az ideinél. A felhasznált mennyiségekre kalkulált átlagos csökkenés 23 százalékos, vagyis mintegy negyedével csökkentik a több mint 56 ezer fogyasztási helyen, mintegy 24 ezer gigawattórányi áramfogyasztás után fizetendő rendszerhasználati díjakat.

A rendszerhasználati díjak csökkenése mellett a vállalatok, az energiakereskedőjükkel megkötött kereskedelmi szerződésük függvényében, további árcsökkenést is tapasztalhatnak a tavalyi évhez képest – emelte ki az államtitkár. Felidézte, korábban jelezték, az általános díjcsökkentés mellett célzottan ösztönözik a cégeket energiatárolók létesítésére. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, amelynek bővülő termelése mellett eltárolásáról is gondoskodni kell. A vállalkozásokat rendszerhasználati és csatlakozási díjkedvezményekkel teszik érdekeltté a tárolófejlesztések megvalósításában – közölte. Január közepén megnyílik az a pályázat is, amelynek 62 milliárd forintos keretösszegéből vissza nem térítendő beruházási támogatás és bevételkompenzáció nyerhető el olyan ipari energiatárolók telepítéséhez, amelyek a villamos energia rendszer számára is felajánlják rugalmassági képességüket. Mindezekhez szervesen kapcsolódik az elektromobilitás is, ennek jegyében további 30 milliárd forintból februárban rajtolhat el a cégek elektromos jármű beszerzéseit segítő kiírás – mondta Steiner Attila.

A vállalkozások a rendszerhasználati díjak csökkentésének köszönhetően jövőre kisebb villanyszámlákkal számolhatnak. A kedvezőbb energiaárak lassítják az inflációt, elősegítik a munkahelyek megtartását, előmozdítják a gazdasági növekedést. Az Energiaügyi Minisztérium a nemrég uniós jóváhagyást kapott, hogy a helyreállítási terv forrásaiból többféle pályázati lehetőséget is kínálhasson a magyar cégek számára 2024 elején. A felhívások majdani nyertesei hozzájárulnak a sikeres zöld átálláshoz, a zöldenergia fokozott használatához – mondta az államtitkár.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.