Mesterséges fák tisztítják a levegőt a jövő városában?

Legalábbis ez a terv: Massachusetts állam fővárosába széndioxid megkötésére képes Tree(!)podokat terveznek kihelyezni – alternatív légtisztító berendezés és designos városi bútordarab egyben.

A tripodokról elsőre a Világok harca Tom Cruise film jut eszembe, és ami a sci-fi szerűséget illeti, ez esetben sem járunk messze tőle írja a greenpolis. Boston lakosainak viszont talán nem is olyan sokára teljesen természetes lesz, hogy a Treepod Project keretében designos, mesterséges fák veszik körbe őket, amelyek a város levegőjét is tisztítják.
Az újrafelhasznált műanyagból és üdítős palackokból készült műfák nem csupán a széndioxid kiszűrésére lesznek alkalmasak, de oxigén kibocsátásra is képesek lesznek. A fákon (persze…) napelemek is lesznek (fent), valamint egy interaktív, energiatermelő libikóka is (lent), amely az arra járók hathatós közreműködésével (és szórakoztatásával) termel energiát. Ez az energia pedig azt a kijelzőt táplálja majd, amely elmagyarázza, hogyan is működik a Treepod, és mi haszna van. A fák kinyúló “ágai” CO2 filterként funkcionálnak majd, éjjel pedig nagyon menő kivilágítást kapnának, ahogy az első képen is látszik.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.