Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésébe kezdett a hazai cég

Mesterséges földhőrendszerek kifejlesztésére nyert el csaknem 120 millió forintos támogatást az Új Széchenyi Terv pályázatán a Mannvit Tervező és Tanácsadó Kft. – közölte a cég az MTI-vel.

A kisérleti fázisban lévő technológia lényege, hogy lehetővé teszi a vizet nem tartalmazó, nagy mélységben levő, magas hőmérsékletű kőzetek hőenergiájának felhasználásával villamos energia termelését. A mesterségesen repesztett kőzetrétegbe lesajtolt vizet felszínre juttatva kinyerhető a mélyben tárolt hő, amely elektromos áram előállítását teszi lehetővé. A tervezőcég 118 917 136 forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a K+F tevékenységre, ez a közlemény szerint az ország számára kiemelt jelentőségű, mivel áramtermelő geotermikus erőművek Magyarországon eddig még nem épültek.

Tájékoztatásuk szerint a 2013 februárjában indított K+F tevékenység adja a technológiai alapot egy későbbi mintaprojekt keretében megvalósítható erőmű tervezéséhez. A beruházás, amelynek lebonyolítását a Mannvit a partnereivel közösen tervezi, a dél-alföldi régióban számos új munkahelyet teremt, és a térség infrastrukturális fejlődését is elősegíti. A Mannvit Kft. közleménye szerint Magyarország geotermikus adottságai kiválóak, viszont e természeti kincs energetikai hasznosítása jelenleg még gyerekcipőben jár. Az izlandi Mannvit cég 2008-ban hozta létre magyarországi leányvállalatát Mannvit Kft. néven, amely megalapítása óta a magyarországi geotermikus iparág fejlesztéséért tevékenykedik. A nemzetközileg is jelentős cégcsoport leányvállalata a céginformáció adatai szerint 2011-ben 223 millió forint nettó árbevétel mellett 30 millió forint üzemi eredményt ért el. 2012-ben 199 millió forint árbevételt és 16 millió forint üzemi veszteséget könyvelt el.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.