Mesterséges levél gyárt szén-dioxidból üzemanyagot

Ma már világosan látszik, hogy a klímaváltozás elleni harc ezer sebből vérzik, és például a metán még sokkal jobban ront az emberiség középtávú túlélési esélyein, mint a szén-dioxid, de azért utóbbival se ártana valamit kezdeni.

Így gondolják az amerikai energiaügyi minisztérium Argonne Nemzeti Laboratóriumának kutatói is, akik kifejlesztettek egy új szén-dioxid-megkötő módszert, amely olcsóbb, mint más hasonló ma ismert eljárások.

A találmány lényegében egy mesterséges levél, amely a természetes kollégáját utánozva fotoszintézist hajt végre: napenergiát használ a szén-dioxid átalakítására, bár ebben az esetben a végeredmény nem glükóz és oxigén, hanem szén-monoxid lesz. Ezzel még sokkal előrébb nem lennénk, hiszen a szén-monoxid is hőmegkötő üvegházhatású gáz, viszont a szén-dioxiddal ellentétben ebből már előállítható éghető üzemanyag. A módszer lényege tehát, hogy a légkörből kivont szénszármazékból állít elő üzemanyagot. Ezzel végső soron

megújuló energiaforrást farag a hagyományosan nagyon nem annak számító szénalapú üzemanyagból.

A mesterséges levél azért lehet költséghatékony megoldás, mert a reakció beindításához szükséges katalizátor olcsó. A természetes növények ehhez egy enzimet használnak, az új találmány pedig volfrámalapú nanopelyheket használ. Ez sokkal gazdaságosabb, mint a más módszerekhez használt ezüst és más drága fémek.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.