Méteres hó a hegyekben

Az osztrák hegyekben hétvégén hideg, télies idő köszöntött be: helyenként 1 méteres friss hó hullott.

Az immáron két hete tartó vénasszonyok nyarának egy pénteken érkezett markáns hidegfront vetett véget Ausztriában. Igazi télies időjárás jellemezte a hétvégén az országot; havazások, kemény mínuszok, különösen a hegyekben írja az idokep.hu. A szeptember közepi lehűlés ismétlődött meg, ahogy akkor, most is a nyárból csapott át az időjárás a télbe. Ezúttal a havazáshoz kemény mínuszok is társultak, 3000 méteren, azaz a gleccsereken napközben is -10 fok alatt maradt a hőmérő higanyszála. Ezúttal Stájerországba és Karintiába is jutott a hóból. A salzburgi hegyekben 2000 méter felett vasárnapra 50-80 cm-esre hízott a frissen leesett hó vastagsága. Azonban az éllovas kétségtelenül a kelet-tiroli régió, ahol némely mérőállomások 100 cm feletti értékeket mutatnak.
75 év óta először havazott Villachban.

 
Táncukat járó hópelyhek október 7-én, mindez a karintiai Villachban. Utoljára 1936-ban, azaz mintegy 75 éve fordult elő havazás ezen a napon a dél-ausztriai városban. Az már csak hab a tortán, hogy csütörtökön ugyanebben a városban még késő nyáriasan meleg idő honolt 25 fok – országos csúcs – körüli délutáni maximumokkal. A hirtelen jött tél alaposan meglepte a közlekedőket, ismét kisebbfajta káoszt okozva. Megannyi hegyi út csak hólánccal volt járható; a Loibl hágót le is zárták, mivel egyre több jármű akadt el a hóban, akadályozva így a továbbjutást és a biztonságos közlekedést  – írja a Sielok.hu.

a pálya
Lavinaveszély miatt lezárt utak Tirolban és Vorarlbergben
Szintén gondokat okozott a hó a két nyugati tartományban, Aurack és Kitzbühel közt átmenetileg lezárták a Thurn hágóra vezető utat, hófúvások miatt lehetetlen volt a közlekedés a Timmeljoch és Hahntennjoch útvonalakon, sőt a Silvretta alpesi útvonalat lavinaveszély végett zárták le. Vasárnap délelőtt szünetelt a vasúti közlekedés Kitzbühel és St Johann, továbbá Hochfilzen és Saalfelden közt.

 
Egyre több síterep kapcsolja be a hóágyút
A kellően alacsony hőmérsékletek lehetővé tették a mesterséges havazást is, kiegészítve Holle Anyó munkáját. Újra dübörögnek a hóágyúk az osztrák gleccsereken, így Söldenben, Pitztalon, Stubaion és Kaprunban is. A tél átmenetileg visszavonulót fúj és a magasabb hegyekbe költözik, hétfőn nyugati áramlással egy melegfront éri el Ausztriát, jelentős csapadékra van kilátás, igaz havazni csak a 2000-2500 méter feletti részeken fog, ez mindenképpen jó hír a gleccsereknek, ahol tovább növekszik a hótakaró.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.