Metró és villamosfejlesztések várhatóak Budapesten

Jelentős villamos- és metrófejlesztések előkészítése valósulhat meg Budapesten az Európai Unió (EU) társfinanszírozásával: elkezdődhet a kisföldalatti meghosszabbításának, az Újbuda és Újpest közötti villamosvonalak összekötésének, a dél-pesti villamosgyűrű bővítésének, valamint a 42-es villamos fejlesztésének tervezésére – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-t.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Közleményük szerint a társaság a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklus keretében szerdán benyújtotta a jövőbeni fejlesztéseinek első, 10 milliárd forint összegű támogatási kérelmét. A támogatási keret része annak a 300 milliárd forintos európai uniós forrásnak, amelynek megszerzését Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be január közepén – írták. A BKK kiemelte: a támogatás lehetőséget biztosít olyan fejlesztések előkészítésére, amelyeknek köszönhetően jelentősen javulhatnak a közlekedési kapcsolatok Budapesten, elsősorban a külvárosi kerületek és a belváros között. Ezzel olyan területek között jöhetnek létre átszállásmentes és kényelmes összeköttetések, ahol azok jelenleg még hiányoznak, illetve amelyek fejlesztik a zéróemissziós, a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet előtérbe helyező közlekedési módokat – olvasható a közleményben.

Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) keretében a BKK a következő, a Budapesti Mobilitási Tervben (BMT) szereplő projektek tervezésére nyújtott be támogatási kérelmet: a kisföldalatti meghosszabbításának és a meglévő vonal felújításának előkészítése; az észak-pesti és a dél-budai villamoshálózat összekötésének előkészítése, valamint megtervezése a Váci út és a Bajcsy-Zsilinszky út rehabilitációjával és a Nyugati tér megújításával (Újbuda-Újpest-villamostengely); a dél-budapesti villamosgyűrű első ütemének előkészítése, a 3-as villamos pesterzsébeti meghosszabbításának előkészítése; továbbá a 42-es villamos meghosszabbítására vonatkozó tervek elkészítése. A most bejelentett fejlesztési csomag csak az első lépés – közölte a BKK, amely a közlemény szerint hamarosan további fejlesztésekre nyújt be támogatási kérelmet. Ezek mindegyike hozzájárul a BMT-ben is meghatározott közlekedés- és városfejlesztési célok eléréséhez – írták.

Ajánlott tartalom

Több tonnányi szén-dioxid-kibocsátást sikerült megelőzni a MÁV-START szén-dioxid-számlálójának

Mintegy 2,6 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátást sikerült megelőzni a MÁV-START Zrt. szén-dioxid-számlálójának hároméves működése alatt, ez hozzávetőlegesen egy kétszázezres nagyváros éves kibocsátásával egyenlő - közölte a MÁV-Volán csoport szombaton az MTI-vel.