MGE: nőtt a forgalomba helyezett új személyautók száma az első negyedében Magyarországon

Magyarországon az idén az első negyedévben 29 561 darab új személygépjárművet helyeztek forgalomba, 1,2 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn az MTI-vel.

A szakmai szervezet biztatónak értékelte a növekedést, jelezve: ez elsősorban a 2022 elején még szinte minden gyártó esetében jelentős ellátási problémákat okozó félvezető-hiány javulásának köszönhető. Ismertették azt is, hogy jelentősen fejlődött az elektromos autók piaca: 30 százalékkal több elektromos személyautót helyeztek forgalomba 2023 első negyedévében, mint 2022 első három hónapjában. A plug-in hibrid modellek piaca is nőtt, 12 százalékkal több tölthető hibrid került forgalomba az előző évhez képest. Az elektromos autók így a piac 5,5 százalékát, a plug-in hibridek pedig 4,8 százalékát adják. Ez egyértelmű előrelépés, de továbbra is alacsony arány a nyugat-európai piacokhoz képest – fűzték hozzá.

Az MGE közleménye szerint a nagyhaszonjárművek piacán az első negyedév növekedést hozott, 14,2 százalékkal többet, 1430 darabot helyeztek forgalomba. A közúti nehézpótkocsi értékesítési trendje követte a nagyhaszonjármű piac alakulását, 906 közúti pótkocsit helyeztek forgalomba 9,0 százalékkal többet, mint 2022-ben. Az autóbuszok piaca 119 százalékos bővülést ért el 171 darabbal, elsősorban a gyenge tavalyi év miatt. A piac növekedése rendkívül fontos fejlemény, ugyanis a személyszállítás további és gyors megújítása biztonsági és környezetvédelmi okból sürgető igény – írták. Az MGE pozitív fejleményként értékeli, hogy a használt gépjárművek kivételével valamennyi kategóriában növekedni tudott a piac. Az MGE becslése szerint az idén a személyautók piacán mintegy 10 százalékos csökkenés várható, a magyar autópiac továbbra is a százezres darabszám felett fog teljesíteni 2023-ban.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.