Mi a helyzet Fukusimában?

Számos, egyre aggasztóbb hírt hallani mostanában a fukushimai Daiichi nukleáris üzemből szökő sugárszennyezés óceánba szivárgásáról. Sokan azon aggódnak, hogy a szennyezett víz világszerte hatással lesz az óceánok ökoszisztémájára.

2011. márciusa óta, mióta a Greenpeace a fukushimai nukleáris krízisen dolgozik, rá tudunk mutatni egy-két valóban aggasztó problémára. A Rainbow Warrior, és a helyi halászok és élelmiszer-szövetkezetek mintákat vettek a tengeri élőlényekből Japán partjainál. Független felméréseink egy-két eredménye –  többek közt a halminták elemzései – megtalálható a Radiation Surveys-Fukushima honlapunkon. Számos tengerbiológus és sugárzás-specialista tartozik a csoportunkhoz, akik felfedezéseit és értékeléseit megosztottuk más tudósokkal és egyetemi kutatókkal is.

Jelentős okunk van aggódni a katasztrófa további hatásaival kapcsolatban, mind az emberekre, mind a környezetre nézve. Többek között a megrongálódott reaktorokból a folyamatosan földbe és óceánba szivárgó szennyezett víz, illetve a sugármentesítő tevékenység közben keletkező nagy mennyiségű radioaktív anyag ügye máig megoldaltan Fukushimában.

Továbbá, joggal aggódhatunk a több mint 100 000, életét a pokol tornácán tengető kitelepített lakosért. Közel 3 év elteltével még mindig nem kaptak kártérítést sem a kormánytól, sem a balesetért felelős vállalatoktól. Rengeteg embert tettek ki a jelentősen megemelkedett sugárzási szint veszélyeinek. Ezer négyzetkilométernyi területek szennyeződtek és lesznek még kitéve a baleset miatti, több évtizedekig visszamaradó sugárzásnak.

Ezen felül, előttünk áll az egész tönkrement nukleáris létesítmény leszerelésének kihívása. A megolvadt reaktorok még mindig halálosan veszélyes nukleáris anyagokat tartalmaznak.

Ezek a körülmények önmagukban is elegek ahhoz, hogy megállapítsuk, a jelenleg fennálló helyzet rendkívül súlyos és tarthatatlan.

Terjednek ezen kívül olyan (valóságot nélkülöző) történetek is, melyek a kockázatot felnagyítva potenciális katasztrófák bekövetkeztéről adnak híreket. Az emberek bizalma megtört a hatóságokban (nem ok nélkül!), így könnyű nyugtalanító, de meg nem erősített információt találni a közösségi médiában.

Újabban pletykák keringenek a megrongálódott fukushimai reaktorokban lévő folyamatos nukleáris reakciókról, illetve a csendes-óceáni, valamint USA és Kanada nyugati partjainál lévő óriási radioaktív szennyezésről.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.