Mi a teendő a napelemes rendszer telepítése előtt?

Egyre többen tudják, hogy bizony a napelemek számos pozitívummal rendelkeznek. Ez is biztatja az embereket arra, hogy ezt válasszák.

Azonban sokan nem igazán ismerik azokat a fontos tudnivalókat, amelyekkel mindenképp tanácsos megismerkedni a napelem telepítés előtt. Akit komolyan érdekel egy ilyen rendszer, a legfőbb előnyöket mellett jól teszi, ha azt is megtudja, hogy mire kell vigyázni és mit kell tenni a felszerelés előtt. Talán a legfontosabb az, hogy az ember megbizonyosodik a megfelelő körülményekről. Lényeges szempont, hogy az árnyékolás minimális vagy teljesen kiiktatott legyen, a tető állapota kifogástalan, a beesési szög ideális és ami nagyon fontos, érdemes azt is belekalkulálni az egészbe, hogy mennyire elektromos áramot fogyaszt a család egy hónap alatt. Ha ez megvan, azt is tudni kell, hogy a napelemekkel körülbelül ugyanennyi mennyiséget elő tud-e állítani havonta a tulaj. Ebben sokat segíthet egy viszonylagos energiafogyasztási terv. Egy szakember segítségével könnyedén megállapítható, hogy milyen mértékű teljesítmény képes előállítani a szükséges villamos-energiát.

Amit még észben kell tartani, az az, hogy a napelem nem jelent plusz adót, a biztosítást érdemes megfontolni, bizony garancia is jár a termékre és a jó minőségű több évtizedig remekül teljesít. A szakértők is egyetértenek abban, hogy nagyon is szükséges egy alapos biztosítás kötése a rendszerre, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor veszi ennek az ember a hasznát. Legyen szó egy tűzről vagy más káros tényezőről, a biztosítás megkötése mindenképp elengedhetetlen. A garancia pedig leginkább az inverterekre és a panelekre vonatkozik. Átlagosan 25-30 év közötti biztosítást kap a tulajdonos a panelekre, és 5-10 évnyit az inverterekre. Végezetül azt sem szabad elfelejteni, hogy milyen sokáig is használható a napelem. A mai modern típusok akár 40 évig is optimálisan képesek működni.

Amennyiben valaki komolyan fontolja azt, hogy szeretne áttérni az energiatakarékos berendezésekre, a napelemet teljes mértékben az első helyre teheti. Számos előny származik a telepítéséből, és az árak terén is azt kell mondani, hogy az utóbbi években jelentősen csökkentek. Érthető, hogy mindenki szeretne jól informált lenni a témában, mielőtt bármire is elkezdene költeni. Épp ezért fontos a fent említett szempontokat kielemezni, megismerni, és amennyiben úgy dönt a potenciális vevő, hogy elkezdi a telepítést, keressen fel egy olyan szakértő céget, amely a segítségére lehet minden lépésben.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.