Mi indokolja a változtatásokat a napelemes rendszereknél?

Az uniós előírások és a napelemes növekedés miatt változtatásokra van szükség a hazai szabályozásban – írta a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az elmúlt időszakban számos változás történt a hazai napelem-szabályozás terén, amelyek mögött az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány most összefoglalja az indokokat. Az utóbbi hetekben sorra érkeztek a változások a napelemekre vonatkozó szabályozásban, és különösen fontos változtatás érintette a szaldóelszámolásokat, ami egyesek között félreértéseket okozott. Az államtitkár, Steiner Attila, mostanra tisztázta a helyzetet, írja az index.hu. Az Oeconomus elemzése alapján világossá vált, hogy a legújabb változások miatt a jövőben nagyobb figyelmet és tervezést igényel majd a napelemes rendszerek telepítése és kialakítása. A szaldóelszámolás feltételeinek módosítását az Európai Unió előírása indokolja, és ez érinti a háztartási méretű kiserőműveket, ideértve a háztartási napelemes rendszereket is. Ezek a változások nem önkényesek, hanem uniós előírásokhoz igazodnak.

Az EU egy pontosabb és piacibb áramelosztási rendszert vár el, és az elszámolások terén változást indítványozott. Emellett a hálózati infrastruktúra a napelemes rendszerek tárolása miatt további terhelést kapott, ami miatt a kormány napelem-visszatáplálási moratóriumot hirdetett, amely csak 2024 januárjában fog feloldódni. Az óvatosság érthető, hiszen Magyarországon 2022-ben rekordmennyiségű, 1100 megawattos fotovoltaikus teljesítménybővülést tapasztaltunk. Ráadásul az idei év első hét hónapjában már 12 hónapnyi új kapacitás épült ki, ami arra utal, hogy a napelemek terjedése tovább folytatódik, és valószínűleg újabb rekordokat hoz majd.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szerint tehát a változások nemcsak szükségesek az uniós előírások miatt, hanem az erőművek fejlesztése és az infrastruktúra terhelésének kezelése érdekében is. Ezért fontos, hogy a jövőben még nagyobb tudatossággal és tervezéssel közelítsük meg a napelemes rendszerek telepítését és működtetését.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.