Mi is az az agroökológia?

Az agroökológia egy olyan megközelítés, látásmód, amelyben a természet kímélete és az emberek védelme a gazdálkodás részévé válik.

Az agroökológia segíti a közösségek élelmiszer-önrendelkezését és csökkenti a vállalatok befolyását az élelmiszerpiacokon, fontos elemei a szolidaritás az emberek, a városi és vidéki közösségek között. Az agroökológia lehetőséget teremt a fiataloknak, hogy hozzájáruljanak a társadalmi és gazdasági átalakuláshoz
Az Ozone Tv keddi Egyenlítő c. műsorának vendége Friedrich Róbert, a Magyar természetvédők Szövetségének programvezetője elmondta az agroökológia megpróbál visszatérni a helyi szintű anyag és energia körforgásra a mezőgazdasági élelmiszertermelési rendszerben. A természeti rendszerek mintáját és törvényeit kihasználva olyan módon próbálnak meg élelmiszert előállítani, amelyek mind helyben a természeti körforgás által vannak biztosítva, minél kevesebb energia felhasználással. Az ökológia és a természet alapelvein alapuló mezőgazdasági és élelmiszertermelési módszereket próbálja körülírni, illetve igyekszik rövid ellátási láncokat kialakítani.

Utóbbi azt jelenti törekedni kell a mezőgazdasági termelést az alapszintre visszahelyezni és összekötni a termelőt és a fogyasztót. Az agroökológia az élelmiszer- önrendelkezés, mint cél egyik eszköze. Segítségével csökkenthető a vállalatok hatalma az élelmiszer ellátási rendszerekben. Így a közösségek nagyobb szerephez juthatnak, irányíthatják saját élelmiszer előállításuk és ellátásuk. Az agroökológia egy alulról szerveződő mozgalom. Elterjesztéséhez és fejlődéséhez szükség van gazdák által kifejlesztett innovációkra, a tapasztalatok megosztását segítő hálózatokra, agroökológia iskolákra, új módszerek támogatására, valamint helyi, nemzeti és nemzetközi szervezetek megalapítására.

 

Ajánlott tartalom

Horvátországban találhatóak Európa legtisztább természetes fürdővizei

Horvátország rendelkezik Európa legtisztább természetes fürdővizeivel az Európai Bizottság (EB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) idei vizsgálata szerint - tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség az MTI-t csütörtökön.