Mi is az az okos város?

A következő cikkünkben Bécs külső kerülete mellett fekvő okos várost, Aspernt mutajuk be, illetve azt, hogy az osztrákok miként is gondolkodnak a smart city-ről.

AZ ASPERN PROJEKT

Aspern néhányak számára a történelemből lehet ismerős. 1809-ben itt verték vissza először Napoleon seregeit, illetve közel 1 évszázadon át itt üzemelt Bécs első repülőtere is. Ma viszont az egész terület megváltozott és egyik legmodernebb urbánus terét jelentik az egész országnak. A város/városrész egy kísérleti projekt része, melyet 5,5 milliárd eurós költségből hoz létre több ütemben a Bécsi Önkormányzat az osztrák energiaszolgáltatókkal együttműködve. A projektet még 2005-ben jelentették be, miszerint az egykori reptér területen 5.000 ötezer lakás és kiszolgáló háttérinfrastruktúra (irodák, üzletek, óvodák, iskolák) épül, vagyis egy komplett kisváros nő majd ki a semmiből. A fő célkitűzés az volt, hogy olyan fenntartható, a modern technikákat alkalmazó komplex funkcionális városrészt hozzanak létre, ami csökkenti a bécsi belváros terheltségét, és megfelelő környezetet kínál az ide költözőknek.

A beruházás első elemét a meghosszabbított vonalú 2-es U-Bahn jelentette, amihez egy modern vasútállomást is létrehoztak. Ezzel megteremtődött a közvetlen kötöttpályás kapcsolat a főváros központjával. A vasúti menetidő a két végpont között 30 perc, ami rendkívül kedvező, ha egy periférián elhelyezkedő térséget nézünk.

A beruházás területe 2,2 millió négyzetméter, mely folyamatosan fejlesztés alatt áll. 2013-ban megkezdődtek a 40 millió eurós ingatlanépítési ütem. A Smart City magját egy mesterséges tó adja, amit sugaras és körutas úthálózat övez. Mára a város lakossága megközelíti a 25.000 főt és a fejlesztési sorozat 2. ütemében tart. A tervek szerint 2023-ban megindulhat a harmadik építési-fejlesztési fázis, amit ASCR (Aspern Smart City Research) névre kereszteltek. Innentől lesz tekinthető igazán okos városnak a településrész.

MI IS AZ AZ ASCR?

Aspern tulajdonképpen arra keresi a választ, hogy miként oldható meg a városi lét és működés a legfejlettebb technológia alkalmazása fenntartható és zéró energiamérleg mellett. A koncepció úgy néz ki, hogy az önkormányzat szorosan együttműködik az információs technológiai, az energiaszektor és a villamoshálózat szolgáltatójával azért, hogy egy egymással kompatibilis és jól kommunikáló hatékony rendszert hozzon létre. Az ASCR projektre fordított kutatási költségeket 44,1 %-ban a Siemens AG Austria, 29,95 %-ban a Wien Energie GmbH, 20 %-ban a Wiener Netze GmbH és 5,95 %-ban Bécs Önkormányzata finanszírozza.

FENNTARTHATÓSÁG

A fenntarthatóság irányába tett lépések a városrészben több szinten is megfigyelhetők. A tudatos és környezetbarát viselkedés az energiatermelés és -fogyasztás, az ingatlanok kialakítása és a közlekedésben is megjelennek. Az asperni okos város alapelvei a következők:

a városrész képes legyen megtermelni és tárolni a saját maga számára szükséges energiát,
az energiaellátás biztonságos, hatékony és rugalmas módon termelje meg és ossza szét az energiát a fogyasztók között, a lakások és irodák hőszabályozása okos és öntanuló szenzorok által legyen szabályozható, a telepített időjárás-állomások és levegőminőség-mérő műszerek segítsék a lakók életvezetését.

A város szerkezete úgy került kialakításra, hogy egyértelműen a környezetbarát közlekedési formákat támogassa. Széles gyalogos és kerékpározásra alkalmas terek jellemzik a településrészt. A vasútállomás intermodális csomópontként is funkcionál, innen indul ugyanis a településrészt feltáró 7 buszvonal is. A buszflotta Mercedes Citaro gázüzemű buszaiból és a Navya tesztelés alatt álló, vezető nélküli elektromos buszaiból áll. A területen többnyire elektromos és hibrid személygépkocsik közlekednek, viszont ezek is kiszorulnak már a városmagból, ami döntően a gyalogos-kerékpáros közlekedésre lett kialakítva. Az e-autók töltésére az épületek alatti parkolóházakban van lehetőség. „Okosaspern” nem független teljesen az elektromos hálózattól, viszont jelentős megújuló kapacitásokat építettek és építenek az épületek tetejére és oldalára napelemes rendszerek formájában. A napenergiával megtermelt elektromos áram stratégiai fontosságú a városrész energiamérlegének alakításában.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.