Mi is az energiaerdő?

Befejezték az első energiaerdő “learatását” a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. (Sefag) két évvel ezelőtt telepített, összességében 120 hektárnyi ültetvényein – közölte a megye legnagyobb erdőgazdálkodással foglalkozó cége az MTI-vel.

Mint arról Jankó Gábor, a Sefag Zrt. erdészetpolitikai osztályvezetője beszámolt, 2010 márciusában olyan gyenge mezőgazdasági termőhelyeket ültettek be aprítékként kiváló fűtőanyagot biztosító, gyorsan növő fafajokkal – nyár, nyír és akác -, amelyeken kedvezőtlen talajviszonyok mellett, jelentősebb beruházás nélkül is nyereséges a gazdálkodás. A projekt társadalmilag kedvező hatása, hogy a telepítésre alkalmas területeken a vidéki lakosság újra munkalehetőséghez, és így megélhetéshez juthat – hangsúlyozta. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósított csaknem 200 millió forint értékű programot az Európai Unió több mint felerészben támogatta – közölte az osztályvezető.  Elmondása szerint ezzel a környezetbarát módszerrel akár 25 százalékkal nagyobb mezőgazdasági hozamot lehet elérni. Hozzátette: az öt helyszínen, Nagykorpád és Szabás községek területén létesített energiaerdő telepítésénél az is fontos szempont volt, hogy az ültetvények művelése a mezőgazdaságban általánosan, többcélúan alkalmazott gépparkkal megoldható legyen.

Jankó Gábor közölte: az első learatással két hónap alatt végeztek. Az egyes ültetvényeken eltérő mennyiséget, hektáronként 20-140 mázsa fát takarítottak be. Az ültetvények telepítésében és fenntartásban, illetve a kitermelésben 36 vállalkozás több mint száz dolgozó vett részt, további 30-an pedig a programhoz kapcsolódó kutatásban és fejlesztésben. A learatott aprítékot a tervek szerint a pécsi Pannon Power hőerőműnek adják át zöldenergia előállítására – mondta az osztályvezető, hozzátéve: amennyiben a térségben tervezett kiserőművek megvalósulnak, bővülhet a felvásárlói hálózat. A most learatott területekről szólva elmondta: addig nem számolják fel az ültetvényeket, amíg genetikai megújuló képességük ki nem merül. Ezt követően a terület könnyen visszaállítható mezőgazdasági művelésbe – jegyezte meg Jankó Gábor, hozzátéve: a társaság a kedvező tapasztalatok nyomán önerős beruházásként újabb intenzív termelésbe kezd. Olyan fafajtát telepítenek, amely nemcsak aprítékként, hanem ipari faanyagként is hasznosítható.

Korábbi videónk a biomasszáról:

[media id=40 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.

Nincs hozzászólás

  1. istn1@t-online.hu

    én tudok más megoldást házi ,vizzel hajtott kicsiteljesitmánnyel üzemelő ,áramot elő állitó erőmüvet.Akkár 5-35kw teljesitményig.Ez elegendő egy komolyab háztartás energia ellátásához.Elkészitése után a gáz, villamos hálózatról lelehet kapcsolni,az építményt.Kiegészitve,puffer tárolókkal,napkollektorral,tökéletes.ezzel let ám sporolni.CSakaz államibevételek maradnának el!!!

  2. istn1@t-online.hu

    Az én ötletem alapján , készitve ,l várok nagyon komoly befektetőt .

  3. istn1@t-online.hu

    Érdeklődésére imélben válaszolok.Meglévő pályázatokra ,szabadalmieljárásra,prototipus gyartásra.Erősaramú tchnikus képesitésem,generátoros gépészeti szak ismereteim vannak.