Mi lesz a Holdon hagyott beredezésekkel?

A soproni Széchenyi István Gimnázium 16-17 éves leendő mérnökei és programozói szenzációs nemzetközi eredményt értek el.

Megnyerték az idén 3. alkalommal megrendezésre kerülő Moonbots világversenyt, ahol huszonkét ország száznegyvenhét csapatát előzték meg. A kezdeményezés arra próbálja rávenni a fiatalokat, hogy elgondolkodjanak a holdkutatás kihívásain. Az első fordulóban egy ismeretterjesztő videó esszét kellett készíteni a Holdon hagyott berendezések várható jövőjével kapcsolatban. A HungaroBots elnevezésű magyar csapat tudományos oldalról közelítette meg a témát, amely nagy népszerűségnek örvendett, videójukat a versenyző csapatok közül a legtöbben tekintették meg. A döntő fordulót a nemzetközi zsűri online közvetítés során követhette nyomon. Ebben a megmérettetésben a csapatoknak egy számítógép-vezérelt, komplex LEGO-robot megépítése volt a feladata, amelynek képesnek kellett lennie egy élethű Hold-felszín terepasztalon manőverezni és feladatokat végrehajtani minden külső beavatkozás nélkül. Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának hétfői vendége a győztes csapatvezetője, Deák Márton elmondta összesen 1500 munkaórát tettek bele a projektbe, kezdetben napi 2-3 órát, a vége felé pedig napi 8-9 órát is dolgoztak megfeszített tempóban. A fődíj egy 4 napos Hawaii-i utazás, valamint több NASA-intézményben való körbevezetés volt.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.