Mi történik a leselejtezett napelemekkel?

Bár a napelemek újrahasznosítása egyre fontosabbá válik, a hulladék egy részét inkább exportálják.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Soren, a francia környezetvédelmi ügynökség arra figyelmeztetett, hogy az országban leszerelt fotovoltaikus paneleket gyakran továbbértékesítik vagy lazán szabályozott újrafelhasználási csatornákon keresztül exportálják, különösen a fejlődő országokba – számol be a PV Magazine. A szervezet a felelős a napelemek begyűjtéséért és újrahasznosításáért Franciaországban, a csoport 2023-ban 5207 tonna napelemet hasznosított, ami 35 szézalékos növekedést jelent a 2022-ben begyűjtött 3848 tonnához képest. Nicolas Defrenne, a szervezet főigazgatója egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az összegyűjtött 5207 tonnából 4431 tonna Franciaország szárazföldi területéről származik, 1661 tonna Okcitániából, 775 tonna pedig a tengerentúli területekről. 4804 tonnát a helyszínen gyűjtöttek össze, míg 403 tonnát önkéntes gyűjtőpontra vittek. Defrenne szerint a feldolgozott napelemcellák teljes mennyiségének (3631 tonna) 3286 tonnáját (90 százalékát) újrahasznosították. A fennmaradó részt vagy hulladéklerakóba helyezték (8,87 százalék) vagy újból felhasználták (0,64 százalék).

Defrenne azonban megjegyezte, hogy a Franciaországban nem telepített panelek 40 százaléka elkerüli az országot, mert többé-kevésbé ellenőrzött újrafelhasználási csatornákon keresztül továbbadják, továbbértékesítik vagy exportálják, különösen a fejlődő országokba.

A Soren elismerte a modulok második életciklusának előmozdításának jelentőségét, a szervezet ennek érdekében együttműködik az Envie-vel. Ennek ellenére felhívták a figyelmet az illegális ágazatokkal kapcsolatos kockázatokra. A szervezet a tanúsítás bevezetését szorgalmazza, beleértve az olyan műszaki vizsgálatokat, mint az elektromos szigetelés és az elektrolumineszcencia, hasonlóan ahhoz, mint amit a francia startup, a Solreed a használt napelemek újbóli minősítésével és újbóli tanúsításával folytat. A szervezet egy 3 millió eurós újrahasználati alap létrehozását is szorgalmazza 2023 és 2027 között.

 

 

Kép: Soren

Ajánlott tartalom

Megérkeztek a várva várt módosítások az Otthonfelújítási Támogatásban

Hamarosan indul az otthonfelújítási támogatás.