Mi változik a hazai napelemes piacon hamarosan?

Drasztikus változás következik be a hazai megújuló energia piacon, ugyanis megszűnik a szaldó rendszer 2024 január 1-től.

Mindez azt jelenti, hogy az új telepítésű napelemes rendszerek tulajdonosai már nem a betermelt és a hálózatról vételezett energiamennyiség különbözete alapján fognak elszámolni, hanem azok előre megszabott értékének egyenlegével. Az átvételi ár még nem ismert így komoly pánikhangulat alakult ki a lakosság körében.

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A BRUTTÓ ELSZÁMOLÁSRA VALÓ ÁTÁLLÁSRA

Először is fontos tudni, hogy Magyarország a szaldó elszámolással igen kivételes rendszert alakított ki, ami Európa többi országában bizony szokatlannak tekinthető. Persze a szaldó elszámolás ezidáig kedvezett a napelemes rendszerrel rendelkező háztartások számára, mivel egy jól megtervezett és méretezett rendszer gyakorlatilag lehetővé tette, hogy valóban éves szinten 0 Ft-os villanyszámlával számolhassanak. Most viszont kilátásba került, hogy bizonyos dátumot követően az újonnan kialakított napelemes rendszereknél már csak egy kedvezőtlenebb (bruttó) elszámolási mód lesz elérhető.

Az átállás részben azzal magyarázható, hogy a napos időszakokban a háztartási méretű napelemes rendszerek által termelt és fel nem használt áramennyiség betáplálásra kerül a hálózatba, ami instabilitást okoz, ezért a többi hagyományos erőművi kapacitást kell az éppen aktuális termeléshez igazítani. Az üzemeltetésnek és folyamatos korrekciónak pedig költségvonzata is van, amit az átvételi árkülönbözet fedezne.

Érdekességképpen – a hivatalos adatok szerint ma hazánkban több mint 80 000 háztartásban, összesen több mint 640 MW napelem dolgozik. Kedvezően napos időjárás esetén ezek a rendszerek többet termelnek, mint a paksi atomerőmű egy-egy blokkja. Összefoglalóan, arról van szó, hogy a hálózat üzemeltetői a továbbiakban nem teszik lehetővé, hogy ingyenesen kerüljön tárolásra a HMKE-k esetében megtermelt többlet energia.

MIT VÁLTOTT KI A PIACBÓL A BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS HÍRE?

A bejelentés új lendületet adott a lakossági napelem-telepítéseknek. Mindenki igyekszik még 2023. december 31-ig beszerezni és üzembe helyezni napelemes rendszerét, ugyanis 2024-től már biztosan csak bruttó elszámolással lehet számolni. A helyzetet súlyosbítja, hogy azok, akik valamilyen támogatás igénybevételével tervezik megvalósítani napelem rendszerüket bizonyos esetekben már szintén nem számolhatnak a kedvező szaldós elszámolással.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár által bejelentett Otthonfelújítási program esetében például csak azok élhetnek a szaldós elszámolással, akik 2021.06.30-ig telepíttetik a napelemeket, és a területileg illetékes szolgáltatóval szerződést is kötnek az energia szaldós elszámolású átvételére. A Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter által nyárra ígért napelemes pályázatnál pedig már biztos, hogy a támogatással létesített napelemes rendszereknél a bruttó elszámolás lesz érvényben.

Az idő tehát sürget, mindezért javasolt a tervezett beruházásokat előre hozni és még 2021 első félévében elvégezni a kivitelezést és szolgáltatói szerződéskötést. A bruttó elszámolás egyik velejárója lesz, hogy a napelemes rendszerek, mint beruházások megtérülési ideje a jelenlegi 6-8 évről évekkel is kitolódik. Ennek az az oka, hogy az éves elszámolásnál minden bizonnyal jelentkezni fog egy olyan különbözet, ami a szolgáltató felé történő befizetést eredményezi.

Mindennek ellenére a nemzetközi adatok (például, ahol már most is valamilyen bruttó-jellegű lakossági elszámolás van érvényben) is azt mutatják, hogy a napenergia térnyerése megállíthatatlan. A lakossági igények kielégítésére még mindig ez a leghatékonyabb és legolcsóbb megoldás. A háztartások oldaláról is nézve a növekvő igényekre (például klíma beszerelése, elektromos fűtésre való áttérés) még mindig a napelemes rendszerek kialakítása jelenti a választ. Önfenntartó otthonok kialakításával pedig továbbra is elérhetővé válhat a hálózattól és szolgáltatóktól való független élet.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.