Mi zajlik a kínai napelemes piacon?

A monokristályos modulokat előállító Longi ma bejelentette, hogy valamennyi napelem lapkája árát emelni fogja.

A 166 mm-es, „M6”-os lapkák ára 0,25 RMB-vel (0,039 USD-vel ment fel), darabonként 5,34 RMB-re (0,82 USD-re), míg a 158,75 mm-es G1 termékek is 0,25 RMB-vel többe, darabonként 5,24 RMB-be fognak kerülni. A Longi 182 mm-es „M10”-es lapkáinak ára 0,30 RMB-vel fog emelkedni, darabonként 6,41 RMB-re. A június óta második áremelés azt jelenti, hogy az M6 lapkák 64%-kal többe fognak kerülni, mint januárban. A lapkák gyártásához felhasznált poliszilícium ára a múlt hónapban visszaállt az emelkedő pályára, miután júniusban és júliusban stabilizálódott. A napelem panel állványokat és napkövetőket szállító AntaiSolar 400 MW-os megrendelést kapott a Ningxia Jiayang Energy Co Ltd-től. Az AntaiSolar azt közölte, hogy termékeit két napelem parkban fogják felhasználni Ningxia és Kanszu tartományokban. A napkövető gyártó korábban jelentette be egy 200 MW-os rendelést a Ningxia Jiayang részéről. Az utóbbi beszállítói megállapodás részleteit nem tették közzé, írta az mnnsz.hu.

A szolár fejlesztésekre szakosodott GCL New Energy tegnap tette közzé, hogy újabb 198 MW-os projekt kapacitást sikerült értékesítenie, amelynek egy része az erdőterületek felhasználására vonatkozó kormányzati előírásokba ütközhet. Megállapodás született két projektcég eladásáról, amelyeknek hat napelem erőmű áll a tulajdonában, ezek összesített termelési kapacitása 198 MW, a vevő az állami tulajdonban álló, megújuló energiákkal foglalkozó Ningxia Hanguang New Energy Co Ltd. Az értékesítés 132 millió RMB (20,5 millió USD) nettó veszteséget képvisel a projektekre vetítve, azonban a becslések szerint 901 millió RMB (140 millió USD) fog termelni a GCL-nek, miután kivették a meg nem határozott „tervezési és összeállítási hibák” kijavításával kapcsolatos a 2,67 millió RMB (414 000 USD) összegű költséget. Az értékesítés 16 millió RMB-vel (126 millió USD-vel) fogja csökkenteni a GCL New Energy kötelezettségeit.

A tranzakció részeként előfordulhat, hogy az eladónak kártalanítania kell a vevőt, „ha a napelem erőművek bármelyike … részben lebontásra kerül a vonatkozó kormányzati értesítéssel összefüggő megfelelőség hiánya, erdőterület elfoglalása miatt” – közölte a GCL New Energy a a Hong Kong-i tőzsdére benyújtott frissített közleményben. Hasonló kikötést tettek a felek egy a múlt hónapban gazdát cserélt 271 MW-os projekt kapacitás értesítésénél is. A javasolt értékesítésről nem az összes GCL New Energy részvényes fog szavazni, kivéve, ha nem sikerül megszereznie a 49%-os befektető Elite Time Global és a 9%-os támogató Dongsheng Photovoltaic jóváhagyását.

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.