Miattunk lesznek gyúlékonyak az esőerdők

A válogatott fakitermelés is képes kiszárítani az amazonasi őserdőket, amik aztán könnyebben kapnak lángra.

Az esőerdők nem szoktak leégni, de az emberi beavatkozások miatt erre egyre nagyobb az esély. Az aggasztó megállapítást a brit Lancaster Environment Centre környezetvédő szervezet tette, miután két éven át mérték fel az amazonasi erőerdők állapotát. A szelektált fakitermelés és az erdők feldarabolása első pillantásra nem tűnik veszélyesnek, mégis az – derül ki a szervezet jelentéséből. Az elszórtan kidöntött fák megszakítják a lombkorona egységét, a tűző nap pedig foltokban kiszárítja az erdőt – magyarázza a kutatást vezető Jos Barlow professzor. A folyamatot az éghajlatváltozás is gyorsítja, a vadászat pedig az élővilág természetes egyensúlyát borítja fel.

A tudósok Brazília területén 400 helyszínt választottak ki az amazonasi esőerdőben, melynek vegetációja a legkülönfélébb állapotokat mutatta. Volt köztük érintetlen buja dzsungel, és kopár tarvágás egyaránt. Két éven át gyűjtötték az adatokat aprólékosan, felmérték a flóra és fauna fajgazdagságát, egyedeinek számát, legyen szó fákról, madarakról vagy éppen rovarokról. Mindezt ráadásul olyan helyeken, amik a Forest Code brazil környezetvédelmi program védelme alatt állnak. Ez a szabályzás előírja, hogy a területek erdőborítottsága nem eshet 80 százalék alá. „Egy 80 százalékban erdővel borított területet elég jónak tűnik környezetvédő szemmel, de az igazság az, hogy ezeken a helyeken hiába sok a fa, alig 50 százalékos a biodiverzitás” – részletezte Jos Barlow. Sok madárfaj csak ezekben az erdőkben él a világon, és annyira specializálódtak, hogy nem maradnak fenn, ha megzavarják az élőhelyüket – említett egy további szempontot Alexander Lees, a kutatásban szintén részt vevő Cornell Egyetem ornitológusa. „Tovább kell fékezni az erdőirtást, összefüggő területeken kell megőrizni az érintetlen esőerdőket” – summázta Jos Barlow. Különösen nagy felelőssége van mindebben Brazíliának, ahol a világ trópusi őserdőinek 40 százaléka található.

forrás: magyarvadasz.hu

Ajánlott tartalom

Szigorítottak az állatvédelmi szabályokon

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.