Mibe fektetnek az olaj-országok?

Első hallomásra furcsának tűnhet, hogy az olajban gazdag államok is a megújuló energiaforrások (szél- és napelemfarmokban) hasznosításában látják a jövőt, ugyanakkor a kijelentés igen is racionális.

A fosszilis tüzelőanyagok mennyisége véges, viszont az alternatív energiaforrások korlátlanul állnak a rendelkezésre, ezt pedig belátták a OPEC országok is.

MIBE FEKTETNEK AZ OLAJ-ORSZÁGOK?

A Perzsa-öböl menti energiaszolgáltató társaságok vezető szerepet játszanak a világ megújuló energiapiacán. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek együttműködésben a közeljövőben hatalmas napelem projekt fejlesztésébe kíván kezdeni. A közép-ázsiai szövetség célja, hogy 2030-ig körülbelül 5 GW napenergia és 3 GW szélenergia-beruházást hajtson végre olyan nemzetközi partnerek támogatásával, mint az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Világbank Nemzetközi Pénzügyi Társasága (IFC). A tavalyi évben a kitűzött célok felé meg is tették az első lépést azzal, hogy útjára indították a 100MW beépített teljesítményű napelempark-építési tervet a Navoiy régióban. Ez a térség első versenypiaci pályázata. Az befektetési szándékot 23 vállalkozás jelezte, ami bizonyítja, hogy jelentős potenciál van a térség megújuló energia piacában.

A projekt megvalósítására kiírt pályázatot a legkedvezőbb ajánlatot adó Masdar Clean Energy nyerte el. A vállalkozás számításai szerint a napelemes erőművel előállított energia költség nagyjából 2,7 amerikai cent / kWh körül alakul majd. Ez az érték ugyan magasabb, mint más területeken végrehajtott beruházásoké (2 cent / kWh), de így is jobb, mint a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló villamosenergia-termelésé (0,05–0,15 USD / kWh). Emellett a szélenergiába is komoly összegeket fektetnek a térségben. Szaúd-Arábiában az Acwa Power megállapodást írt alá az Energiaügyi Minisztériummal, melynek eredményeként a vállalt nagyjából 500–1000 MW összteljesítményű szélerőmű parkot hoz létre 550–1,1 milliárd dollár ráfordítással.

GÁZ HELYETT NAPELEMEK

Közép-Ázsia más területén is mozgolódások folynak a megújuló energiatermelésben. Üzbegisztán megbízást írt alá az IFC-vel, hogy PPP konstrukció keretében 900 MW teljesítményű napelempark-építési fejlesztésbe kezd. A már említett Acwa Power tervei között szerepel még egy 1,2 milliárd dolláros támogatási terv egy 1,5 GW-os kombinált ciklusú gázturbina erőmű fejlesztésére, és egy képzési központ létrehozása az üzbég hallgatók és szakemberek számára.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.