Miért cserébe válnál meg mobilodtól?

Becslések szerint csak a német háztartásokban mintegy 60 millió régi, használaton kívüli mobiltelefon hever szekrények vagy fiókok alján. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak különböző fémeket, melyekre egyre fokozódó szükség van világszerte.

A németországi IFAT környezetvédelmi kiállítás és vásár egy kezdeményezéssel állt elő: az idei kiállításon (2012. május 7-11., München) kiállítók és látogatók egyaránt leadhatják több gyűjtődobozban régi mobiljaikat. Az ötlet nemcsak gazdasági nyereséget jelent a kezdeményezés egyik résztvevője, a Remondis hulladékgyűjtéssel és -kezeléssel foglalkozó cég számára. Azt vállalták ugyanis, hogy gondoskodnak a mobilok újrahasznosításáról, és a visszanyert nyersanyagok árát visszafizetik a Messe München részére. A bevételt a müncheni vásárváros karitatív célokra fogja fordítani. Ha belegondolunk, hogy az IFAT kiállításon évek óta 2500-2800 körüli a kiállítói standok száma, és 100 ezer fő körüli a látogatottság, akár több mázsányi használatlan, potenciális hulladéknak minősülő mobiltelefon lehet újra alapanyaga újabb termékeknek, anélkül, kiváltva ezzel további új források kizsigerelését.

Az ötlethez kapcsolódik egy kiállítás is az idei IFAT-on, „Mobiltelefon kincslelet” névvel, melyen bemutatják, hogy mely ritkafémeket és egyéb anyagokat építik be a mobilokba gyártásuk során. A külön kiállítás együttműködő partnere a Bajor Állami Környezetvédelmi és Közegészségügyi Minisztérium, aki felügyeli a nyersanyag-visszanyerés folyamatát is. Sokan vannak azonban, akik nehezen válnak meg régi tárgyaiktól, az egykor használt, „kedves” maroktelefonok is ilyenek lehetnek. A gyűjtők és ragaszkodók motiválására (is) találták ki a szervezők azt a jól ismert marketing fogást, hogy a mobiljuk/jaikat egy névjegykártya kíséretében leadók között naponta két szerencsés nyertest sorsolnak ki, akik egy-egy iPhone-t vehetnek át.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.