Miért fontos a hőszigetelés?

A hőfüggöny igazi multifunkciós találmány, ami azon túl, hogy jól mutat, sokkal többet kínál. A hőszigetelés maximalizálása a közbenjárásával semmiféle nehézséget nem okozhat.

Miért fontos a hőszigetelés?

hőfüggöny igazi multifunkciós találmány, ami azon túl, hogy jól mutat, sokkal többet kínál. A hőszigetelés maximalizálása a közbenjárásával semmiféle nehézséget nem okozhat. De vajon miért annyira fontos az optimális hőkörnyezet megteremtése? Az evidensnek tűnő okokon túl akad néhány kevésbé ismert, mégis fajsúlyos érv a témában.

Mindenekelőtt a testre szabott hőérzet aranyat ér!

hőszigetelő függöny egyik legnagyobb előnye, hogy a támogatásával olyan hőközeg érhető el, ami személy szerint ideális. Nincsenek elszökő hőáramlatok, nincsen kifelé fűtés, vagy éppen hűtés. Ez a gyakorlatban egyet jelent a jó közérzet megteremtésével. Mert amikor az ember fázik, érzékeli a huzatot, az több szempontból sem előre mutató hír. Egyrészt a folyamatos huzat egészségkárosító hatással bír. Másrészt nincsen annál szörnyűbb érzés, mint amikor otthon, vagy a munkahelyen egész napos a didergés, vagy nyáron a túlhevülésre hajazó állapot. Ezek mind olyan közérzetet romboló tényezők, amik jelentős mértékben csökkentik a hatékonyságot, a teljesítményt, a koncentrációs készséget, és nem utolsó sorban a jókedvet. Ami pedig nem túlzás, csupán tény, hogy mindez az egészség megingásához is vezethet. Száz szónak is egy a vége,ha egyszer könnyedén létrehozható, egyúttal fenntartható a testre szabott hőérzet, akkor a lehetőséggel érdemes élni. Főleg azért, mert semmiféle lemondással, áldozattal, nehézséggel nem jár együtt. Csak haszonnal. Mégpedig nem is kevés előnnyel. Máris soroljuk a többit, mert akad még a tarsolyban belőlük.

Mennyire jelentős az anyagi haszon?

Nagyon! Szabad szemmel is jól látható összegek takaríthatóak meg a termo függöny alkalmazásával. Hogy hogyan? Ez pofonegyszerű. Amikor a nagy nehezen megteremtett meleg télen kiszökik az ablakoknál, ajtóknál, akkor azt lehet mondani, hogy a fűtés inkább megy kifelé, mint befelé. A testet simogató hőérzet fenntartásához ilyen módon sokkal több energia szükséges, aminek jelentős része kint végzi. Nyáron ugyanez a helyzet. A klimatizálás nyomán létrejövő hűvös közeg folyamatosan távozik kifelé, aminek köszönhetően a légkondicionáló teljesítményét mind magasabbra és magasabbra kell állítani. Ezek közül egyik sem tekinthető túlságosan energiatakarékos fejleménynek.

Mindezzel szemben nézzük meg, mi történik akkor, amikor a termo függöny belibben a képbe. A függöny jelenléte önmagában garancia a hőszigetelésre. Az anyaga speciális. Vaskos, nehéz, sűrű, olyan szövéssel rendelkezik, ami egy az egyben támogatja a szigetelési célok elérését. Nem gyúlékony, mégis tisztítható, és ami talán a bónusz pozitívum az esetében, hogy jól néz ki. Nem arról van szó, hogy a hőszigetelés oltárán fel kell áldozni a környezet harmóniáját, vonzó kisugárzását. Épp ellenkezőleg! Ez a típus épp úgy szemre való, mint a dekoratív variációk bármelyike, ugyanakkor specifikus tulajdonságokkal büszkélkedik. Ha a méretei stimmelnek, és a felhelyezése is megfelelő, akkor gyakorlatilag pár óra elteltével érzékelhetővé válik a jelenléte. A függöny nem engedi kiszökni a meleget, és épp ilyen rendíthetetlenséggel tartja távol a hideget a benti légkörtől, télen. Nyáron pedig ennek épp a fordítottja történik.

Azon túl, hogy mindennek következtében a hőérzet javul, az energiafelhasználás mértéke is csökken. Mégpedig nem csekély mértékben. Havi szinten jelentékeny összegek takaríthatóak meg a segítségével. Arról nem is beszélve, hogy az energiatakarékosság a környezetvédelem egyik sarokköve. Azaz globális érdek.

Mivel jár együtt a profi hőszigetelés?

A termo függöny használatának másik előnyös következménye a pazar hangszigetelés. Ennek a fontosságát sokan lebecsülik. De akik folyamatosan hallgatják a kintről beszűrődő zajokat, tudják, hogy a nyugalom aranyat ér. Nyilván a függöny nem kínál száz százalékos védelmet, ugyanakkor jelentős mértékben békét hozhat magával. Hogy miért? Azért, mert a fentebb említett különleges kialakításának hála a hangokat is képes elnyelni. A kintről érkező neszek többé nem kell, hogy zavart okozzanak bent. Ráadásul a benti hangok sem távozhatnak egykönnyen, így a tér intimitása, meghittsége megőrizhető.

A mindennapokban a hangszigetelés áldásai éjjel-nappal érzékelhetőek. A nyugodtabb alvás, kiegyensúlyozottabb lelki állapot, vagy éppen a kézzel tapinthatóan békésebb atmoszféra mind olyan következmények, ami a termo függöny alkalmazásával járnak együtt.

Mire érdemes odafigyelni a kiválasztásnál?

Elsősorban a méretekre. A termo függöny akkor látja el maradéktalanul a feladatát, ha a paraméterei stimmelnek, és nemcsak úgy nagyjából. A szélesség megállapításában jó iránymutatás az a mondás, hogy az optimális érték a nyílászáró szélességének másfélszerese. A hossz kérdése talán még ennél is egyszerűbb, mert minél hosszabb, annál jobb.

A karnis kiválasztására, illetve felszerelésére is mindenképpen célszerű külön hangsúlyt fektetni, mert ahogy azt fentebb írtuk, a termo függöny súlya nem csekély. Vagyis a karnisnak el kell bírnia úgy, hogy közben a mozgatás ne okozzon semmiféle problémát. Ha minden részlet adott, akkor tulajdonképpen hosszú éveken, sőt évtizedeken át tartó helytállás a legkevesebb, ami bezsebelhető.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.