Miért gyulladnak ki a napelemes rendszerek? Megtalálták a megoldást!

Ahogy a napelemek egyre elterjedtebbé és hatékonyabbá válnak, úgy lesz egyre fontosabb azon oltórendszerek létrehozása, melyek megbízhatóan képesek megfékezni az ívhibákból származó tüzeket.

50%-os állami támogatás napelemes rendszerekre. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot. (x)

Ezek olyan nagy energiájú kisülések, melyek a vezetékek hibáiból adódnak, és amelyek akár robbanásokat és tüzeket is előidézhetnek. Kenny Armijo, az amerikai Sandia Nemzeti Laboratóriumok munkatársa tíz éve dolgozik társaival, illetve a Guardian Sensors vállalattal, hogy felmérje az ívhibákat. A szakértő és kollégái az elmúlt öt évben olyan soros csatlakozót fejlesztettek ki, amely képes előre jelezni a fotovoltaikus rendszerekben az ilyen jellegű meghibásodásokat – írja az EurekAlert. Az új szerkezettel megelőzhető, hogy a rendellenességek tüzet okozzanak.

„Ahogy a napelemek egyre hatékonyabbá válnak, úgy tudnak egyre több energiát előállítani” – mondta Armijo. A szakértő hozzátette, hogy mindez az áramlás és a feszültség növekedésével is jár, aminek hatására pedig az ívhibák kockázata is némiképp emelkedik. Erre a problémára jelenthet megoldást Armijóék fejlesztése.

A Guardian Sensors által gyártott csatlakozó nagyjából 2 és fél centiméter hosszú, és egy fém rugóból áll, melyet önkioltó anyaggal vonnak be. Ezzel úgy lehet összekapcsolni a napelemeket egy mezőn vagy egy háztetőn, mint a karácsonyi izzósor lámpácskáit. A hagyományos csatlakozók a korrózió, a sérülés vagy a nem megfelelő telepítés miatt hajlamosak a meghibásodásra, illetve a tűzokozásra.

Az Armijóék által létrehozott eszközben azonban egy bizonyos hőfok felett az önkioltó anyag aktiválódik, megolvad, kitölti a hézagokat, vagy feltöri a huzalokat, így akadályozva meg az energiatermelést, illetve a szikrák kialakulását. A szakértők szerint a rendszer 2 másodperccel a lehetséges tűz kialakulása előtt már meg is gátolja a szikraképződést.

A fejlesztést egyelőre csak laboratóriumi körülmények között, egy ívhiba-generátorban tudták tesztelni, az eddigi eredmények ugyanakkor igen meggyőzőek. Armijo szerint a rendszer fő előnye a gyors, önműködő lekapcsolás, mellyel hatékonyan vehetik fel a harcot a potenciális szikrákkal. A kutatók bíznak benne, hogy a hasonló, apró fejlesztésekkel egyre megbízhatóbbá válhatnak a napelemek, és hogy a jövő paneljeinek kialakításakor már hasonló csatlakozókat is fel fognak használni.

 

Fotó: Bret Latter, Sandia National Laboratories

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.