Miért hasznos a borostyánfal?

Napjaink nagy részét sűrű betondzsungelben, házak között töltjük. A mesterséges környezet, nem természetes fényforrások és a szennyezett levegő egyre nagyobb problémát okoz a városi embereknek.

A növényfalak a városok kártékony hatásait segítenek csökkenteni, ilyen a levegő- és porszennyezés. A növények ugyanis a széndioxidból oxigént termelnek, így tisztítják a levegőt.

A zöldfalak növénnyel benőtt függőleges felületek, amelyeket két főcsoportra oszthatunk: természetes zöldfalakra és épített zöldfalakra. A természetes zöldfalak jellemzője, hogy a növények gyökérzete közvetlen kapcsolatban van a termőtalajjal, növekedésük vertikális jellegű. Az épített zöldfalak esetében a növények gyökérzete nincs közvetlen kapcsolatban a termőtalajjal, és növekedésük horizontális jellegű.

A zöldfalak egyik legnépszerűbb formája a borostyánfal. A borostyánkerítés bár nem kifejezetten zöldfal mégis a zöldfalak közé tartozik, hiszen a borostyán is egy örökzöld növény, amely tökéletesen alkalmas bármilyen falfelület beborítására. A borostyán érzi a legjobban magát a falakon és az összes növény közül ez él a legtovább.

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának vendége Csákai Péter kertészmérnök elmondta a zöldfalak pozitív hatása, hogy védenek a káros napsugárzással szemben, sőt a növények megkötik a levegőben lévő káros széndioxidot. Nyáron a házfalak könnyen túlhevülhetnek és elérhetik a 40-45 Celsius fokot is. A természetes borostyán fal azonban csökkenti a túlzott hőtermelést, kellemes mikroklímát biztosítva ezzel a környezetének. Ezen kívül a borostyánfal megvédi az épületet a falra csapódó esőtől, fagytól valamint képesek felvenni a városi por egy részét. A lombozatnak köszönhetően a levelek egy része elnyeli a hanghullámokat, egy része pedig visszaveri azokat, így jelentősen csökkenti a zajszennyeződést is.

Ajánlott tartalom

Gaemi tájfun: a legmagasabb riasztás van érvényben Kínában

A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.